Quantcast
Бизнесът се разгневи: Плащаме 70% по-скъп ток от германските фирми | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Бизнесът се разгневи: Плащаме 70% по-скъп ток от германските фирми

Индустриални предприятия предупреждават, че са пред спиране на мощности заради непосилните цени на електроенергията
Обновена
3 858
 Илияна Кирилова

Спешни действия за озаптяване на високите цени на електроенергията искат от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в писмо до служебния премиер Стефан Янев.

АОБР заявява категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защити интересите на стотиците хиляди работещи в индустриалния сектор в България, се казва в писмото.

От 1 август 2021 г. положението с цените на електроенергията е станало нетърпимо, затова големите индустриални предприятия обмислят да спрат производствените си мощности, става ясно от писмото. Конкурентните позиции на българските фирми и особено на индустриалните потребители на електроенергия спрямо другите на общоевропейския пазар се влошават, а поведението на компетентните институции е "недопустимо и безотговорно", оплакват се бизнес организациите.

От АОБР посочват, че средната базова цена на активна електроенергия пазар „ден напред“ по данни на Българската независима енергийна борса от 1 август е 130,95 Евро/МВтч, а за днес, 4 август, е 169,10 Евро/МВтч. За сравнение, цените на електроенергията в България за периода превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция  - Германия, Италия, Франция, Австрия, с над 50%, като за днес средното превишение надминава 70%.

Затова работодателските организации настояват Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, Електроенергийния системен оператор при съгласуване с регулаторните органи, да предприемат спешни мерки в няколко направления. 

На първо място, да се осигури натовареност на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, която в момента работи  едва  25% от капацитета си. "Поведението на държавни и общински дружества, включително неадекватно преценени периоди за изпълнение на ремонтни програми, провокират системно изкривяване на пазара", посочва АОБР.

Бизнесът настоява временно да се ограничи износът на електроенергия.  И иска подкрепа на най-енергоемките  промишлени производства, защото при такива цени тна тока техните стоки стават непродавеми. 

Индустрията критикува липсата на интегреция с европейския електроенергиен пазар през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.

"Вече е премината границата на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4 август 2021 г.", се посочва в писмото на АОБР до служебния премиер.

"Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва Вие като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика", пишат работодателските организации.

 

ОЩЕ КРИТИКИ

ТЕЦ „Марица Изток 2“ трябва да пусне още един или два блока, който да започнат да работят за свободния пазар на ток у нас, препоръча и депутатът от „Има такъв народ“ Иван Хиновски, известен енергиен експерт. Това е мярка срещу изкуствено създадения дефицит на предлагане на електроенергия, който води и до високите цени на борсата в последните дни. Подобно становище с искане да работят повече блокове на ТЕЦ „Марица Изток 2“ изразиха преди дни и от Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори

Странно е, че държавната тец пропуска времето да работи с повишена мощност и да печели, като продава енергията си по сегашните високи цени. За мен това е саботаж на българската индустрия“, заяви Хиновски в Народното събрание и обяви, прокуратурата трябва да разследва  случая. 

В момента българската индустрия плаща със 100 евро/мвтч повече от немската индустрия за електроенергия. За каква конкурентоспособност да говорим? Това е пълнен нон сенс при тази политика в енергетиката, смята Хиновски. Той даде с пример металургичния гигант КЦМ – Пловдив, спрял мощности заради прекалено високите цени на борсата у нас. 

Абсурд е, че нашият пазар не е пълноценно обединен с румънския и по тази причина не можем да купуваме по-евтин ток от Централа Европа, примерно от Германия, коментира още депутатът.

Ключови думи:

АОБР, цени, ток, протести

Още

ДАНС и МВР влязоха и в Комисията за енергийно регулиране

23.09.2021

2617
Бизнесът поиска държавата да покрива 70 лв./MWh в следващите 6 месеца

21.09.2021

1447
Гърция компенсира с 9 евро по-високите сметки за ток на домакинствата

20.09.2021

1034