Медия без
политическа реклама

МВР няма да глобява през първата седмица на акция "Зима"

Засилените проверки стартират от 1 ноември и ще продължат през целия месец

31 Окт. 2022
Oт 15 ноември всички без зимни гуми или такива с грайфер под 4мм. ще бъдат глобявани. 
Илияна Кирилова
Oт 15 ноември всички без зимни гуми или такива с грайфер под 4мм. ще бъдат глобявани. 

МВР няма да налага глоби през първата седмица на акция "Зима". Тя започва от 1 ноември и ще продължи до края на месеца, обясниха пред журналисти зам.-директорът на ГД "Национална полиция" Борислав Муеров и шефът на отдел "Пътна полиция" Калоян Драганов. "Дейността ще бъде насочена към превенция на поведението на пешеходците и пътниците, както и на водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците", каза Драганов.

Акция "Зима" ще премине в три кампании. През първите 10 дни на ноември ще бъдат проверявани регистрации и светлини на автомобили, каруци, тротинетки и велосипеди. Следва вторатата кампания, която е насочена към пешеходеца, като ще се следи за отнемане на предимство или неправилно пресичане. В края на месеца ще се проверява най-вече проверявано най-вече техническото състояние на автомобила - дали разполага с подходящи гуми за зимния сезон и изправни светлини и чистачки. Oт 15 ноември всички без зимни гуми или такива с грайфер под 4мм. ще бъдат глобявани. 

,Вече 28 години от началото на зимния сезон се провежда тази кампания със съдействието и инициативата на така изброените агенции, а това са Съюза на българските автомобилисти, БЧК, Държавна агенция по безопасност на движението. Всичко това, което правим в момента като кампания е във връзка с безопасността, както на пешеходците, така и на водачите и пътниците в моторните превозни средства", отбеляза зам.-директорът на ГД "Национална полиция" Муеров.

"Акцията цели да информира водачите, че настъпва зимата. Дори не трябва да чакаме снега и трябва да знаем, че само като падне температурата доста, веднага гумите стават по-твърди летните, и се удължава спирачния път. През месец ноември в един период, като мине профилактичната част, контролните органи започват да проверяват и съответно да наказват тези водачи, които не са готови за зимата", обясни за БНР председателят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

зима, МВР, глоба, проверки

Още по темата