Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВнР към Скопие: Има списъци на българи и призиви за саморазправа

Заев: Не може да наричате България фашистка 

30 Дек. 2020Обновена
БГНЕС архив

В социалните мрежи има списъци с български граждани в Северна Македония и публикации, в които се призовава към саморазправа с тях. Това съобщиха в официалната си страница във Фейсбук от българското Министерство на външните работи.

От ведомството уточняват, че внимателно следят публикациите и очакват властите в Скопие да предприемат мерки за прекратяване на езика на омразата и за защита на своите граждани с българско самосъзнание.

Пак Външно съобщава и, че посолството ни в Скопие и Генералното ни консулство в Битоля продължават с дарителската акция в рамките на проекта „Български коледни празници“. Посланик Ангел Ангелов предостави 185 коледни пакета с лакомства и училищни пособия за деца в Скопие и Охрид, а генералният ни консул Димитър Иванов подари 140 пакета с играчки и лакомства на деца от общините Могила, Новаци и Битоля, пишат от МВнР.

"С България водим европейска битка за европейското бъдеще на нашия народ, почитайки партизаните и комитите, защото те са част от нашата история", каза в същото време македонският премиер Зоран Заев, цитиран от БГНЕС. "Както целият живот и дело на Гоце Делчев са неразделна част от македонската държава, така са и партизаните. Те успяха с борбата от 1941 до 1944 г. да създадат македонската държава, но днес се водят нови битки и в тези битки ние или ще бъдем герои, или ще се крием. Няма да се крием, а ще се борим, защото децата ни очакват от нас да спечелим битките на 21-ви век, да бъдем в ЕС и да бъдем в безопасност и стабилност". 

Според премиера, не трябва да се допуска по кулоари и кръчми отново да се оплаква Македония.  "Аз водя тази битка и ще продължа да водя европейската битка", каза Заев в отговор на парламентарен въпрос на днешната сесия на парламента.

Той подчерта, че най-лесното нещо е, след тази горчивина от България, да излезе като Груевски през 2008 г. и буквално да осъди Македония и цялата нация на изолация, скарвайки се с всичките пет съседа.

Заев каза още, че във Втората световна война България не е била администратор в Македония, нито окупатор. "Никога, ама никога не съм казвал, че България е била администратор в Македония. Администрацията или тогавашната власт се присъединиха към Третия райх и затова не може цяла България да я изкарвате фашистка. Нито е европейско, нито подхожда на 21 век. Фашизмът е характеристика на индивида, а не на цели нации и не можете да наричате цели нации фашистки", допълни Заев. 

Според него македонският народ не трябва нито да забравя, нито да прощава, но трябва да гради бъдеще.  "Разбира се, фашистите избиваха всички наши съграждани и нашите национални герои, но не може да се говори за цяла България, Германия, Италия", каза премиерът.

Той признава факта, че българската армия е помогнала на Народно-освободителната армия за освобождението на Крива паланка и Куманово и това присъства във всички учебници.

"Мога да бъда квазипатриот, но моят народ ще остане в тъмнина на Балканите, докато всички други нации и националности вървят напред, модернизират живота си и носят по-добро бъдеще на децата си. Ето защо говоря с европейски думи - с думи на приятелство, а не с думи на враждебност, които провокират провокации и в двете страни", заяви Зоран Заев. 

Той обаче подчерта, че това не означава, че македонският народ се отказва от миналото, а напротив, но как ще се позиционира, зависи от него.

"Тридесет години вражда със съседите, видяхме докъде ни доведе - страната ни се изпразни, загубихме малдежите си", съжали премиерът.

Той изказа съжаление и за това, че "държава, окупирана и атакувана от всички видове армии, но оцеляла и запазила народа си", се е изпразнила, когато са дошли квазипатриоти и лъжеродолюбци. "Ще действаме отговорно и ще градим приятелство, като същевременно изцяло защитим това, което е нашата святост - националната идентичност, македонският език, македонският народ, македонската идентичност, както и идентичностите на всички по-малобройни общности в общата ни родина", заключи премиерът. 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?