Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мъж с COVID-19 почина в София след отказ да бъде приет в болница

Болният е обикалял безрезултатно с линейка с много ниска сатурация - 50

08 Февр. 2023
Илияна Димитрова
Засега от МЗ няма отговор защо възрастният мъж със сатурация 50 не е бил приет в никоя болница.

Възрастен мъж с ковид е починал тази нощ в София, след като никоя болница не го е приела. Това се разбра днес, след като вчера 47-годишната дъщеря на мъжа безуспешно се опитваше да намери прием в лечебно заведение за баща си. Тя публикува снощи във "Фейсбук" тревожни постове, че обикалят с линейка софийските болници, но никъде няма места.

Мъжът е бил със сатурация 50 според домашния пулсоксиметър. Отишли са и до "Пирогов", но оттам, по непотвърдена информация, са отказали с мотива, че нямат ковид отделение. Болният е починал няколко часа по-късно.

По време на пандемията през 2020 г. дъщерята помага като доброволец в COVID-отделението на Александровска болница, като дава 12-часови смени три пъти седмично. 

"Сега" попита здравното министерство къде в момента се настаняват болните от коронавирус, след като лечебните заведения закриха ковид отделенията си. И още - защо човекът не е приет никъде, всички ли легла в столицата са заети, защо линейките не знаят къде има свободни легла и кой ще понесе отговорност за това, че пациентът не е получил навременна и адекватна помощ.

Оттам отговориха, че съгласно нормативната уредба "лечебните заведения за болнична помощ са длъжни да поддържат условия за прием и лечение на пациенти с COVID-19, като това следва да е в условия на изолация". 

"Болните само от COVID-19 може да се лекуват в структури (отделения, клиники) по инфекциозни болести или в други структури по специалности с терапевтична насоченост в условия на изолация и при спазване на противоепидемичните мерки. Пациенти, които същевременно имат и други заболявания, съобразно тежестта на заболяването и необходимостта от своевременно и активно лечение, могат да бъдат хоспитализирани в условия на изолация в отделението по основното заболяване с консултация по отношение на СOVID-19 от специалист при необходимост", посочиха от МЗ.

Оттам отбелязват, че чрез новата система за свързаност между болниците и Центъра за спешна медицинска помощ е създадена възможност спешните екипи да разполагат в реално време с информация за свободните болнични легла. Защо в конкретния случай това не е станало, е неясно. "Сега" се опита да се свърже и със спешната помощ в София, но безрезултатно.

По случая с починалия мъж се извършва проверка, посочиха още от МЗ.

Ключови думи:

пациент, болница, COVID-19