Медия без
политическа реклама

Мълния уби трима души в центъра на София

Ударени от светкавици са общо петима човека на две места в столицата

27 Септ. 2022Обновена
Снимка: Архив

Четирима души са били ударени от мълния в градинката при църквата "Свети Никола" в София (на ул. "Пиротска" и "Опълченска). 

Трима от засегнатите са починали на място, а четвъртият е намерен в изключително тежко състояние и е откаран в института за бърза медицинска помощ "Пирогов". Там е настанен в шокова зала, а по-късно бе съобщено, че е с над 20% изгаряния. 

Всички пострадали при инцидента са сирийци, скрили се под голямо дърво в градинката, за да изчакат отминаването на бурята. Според говорителя на "Спешна помощ" Катя Сунгарска четиримата са млади: „Годините и на четиримата са между 20 и 30. Все още се идентифицират”. 

БНР съобщи за пети инцидент на ударен от мълния - на човек в столичния квартал "Западен парк". Той е откаран в болница в тежко състояние.

Сигналът за инцидента в градинката "Св.Никола" е подаден в 18:15 ч., а линейките са пристигнали на място в градинката в 18:24. За съжаление, трима от засегнатите вече са били починали. На място са полицейски екипи и следователи.

В столицата вече над час има силна буря с гръмотевици, проливен дъжд (някъде и градушка) и наводнени улици. Има и заляти подлези, като нивото на водата в тях достига над 20 см. Бяха отчетени над 1000 гръмотевици.

От Пожарната съобщават за две паднали дървета от силния вятър. Към момента има и десетина сигнала и за други произшествия. Четири екипа на дирекция към Столичната община са на терен и отстраняват щетите, заяви пред БНР Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция”.

Заради силната буря без ток останаха столичните квартали „Кремиковци“, „Враждебна“, „Челопечене“, „Младост“ 3, като и централната градска част. Панчарево, „Павлово“, Княжево и Мърчаево също са без електрозахранване, плюс „Овча купел“, „Овча купел“ 1 и 2, "Горна баня", „Суходол“ и „Владая“.

Подобно е положението още във „Факултета“ и „Люлин“ 1, Нови Искър, Банкя и селата Иваняне, Клисура, Михайлово и Волуяк, Войнеговци, Локорско и Подгумер.

Летище София оперира нормално в бурята, съобщиха от аерогарата за БТА. Няма проблем с полетите, три самолета са в изчаквателен режим, уточниха от летището.

Според НИМХ по време на бурята в София валежът е бил 30 л/кв.м. В сградата на Централната поща имаше наводнение, защото таванът протече обилно.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

мълния, буря, София

Още по темата