Медия без
политическа реклама

МС наля 240 млн. лв. за заплати в армията, БАН и университетите

Вдигането на възнагражденията е със задна дата, считано от 1 януари 2024 г.

20 Март 2024
Заседание на Министерски съвет
БГНЕС
Заседание на Министерски съвет

Правителството в оставка одобри допълнителни разходи от 240 млн.лв за увеличение на заплатите в армията, БАН и университетите и то със задна дата. 

"Основните месечни възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, включително и на висшите военни училища, ще бъдат увеличени с минимум 10%, считано от 1 януари 2024 г. Това стана възможно след като днес, 20 март, Министерският съвет прие постановление", съобщава Министерство на отбраната.

"С осигуряването на увеличението на основните възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители Министерството на отбраната продължава провежданата последователна политика за нарастване на заплатите в системата. Целта е да бъде намален съществуващият дефицит от отбранителни способности, особено по отношение на привличането и задържането на хората в системата на отбраната и за преодоляване на дисбаланса в доходите им", пишат още от МО.

Според ведомството "подобряването на заплащането ще създаде условия за конкурентност на пазара на труда, като се компенсира изоставането в заплащането от нивата в частния сектор и ще повиши привлекателността на военната професия". 

МС отпусна днес и дългоочакваните от университетите 39 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на академичния състав. Още 10 млн. лв. бяха одобрени и за скок на заплатите на учените в БАН.

С въпросните средства ще се увеличат възнагражденията на 2 271 представители на академичния състав на БАН и на 12 070 представители на академичния състав в 33 държавни висши училища. "Средствата за повишаване на заплатите ще позволят да бъдат привлечени изследователи, да се стимулира качеството на публикационната и издателската дейност, както и на научната експертиза в помощ на държавните институции", посочват от МС, като очакванията са учените бъдат мотивирани да въвеждат нови методи на преподаване, базирани на усвояване на компетентности, както и да се насърчават повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе и до развитие на академичния състав.

Университетските заплати ще бъдат увеличени със задна дата от 1 януари 2024 г. Дълго време имаше спорове между синдикати и ректори колко да е минималната заплата за асистент. Първоначално синдикатите настояваха за 2200 лв. минимална заплата. В последствие, след преговори в МОН с ректорите, стана ясно, че всички са приели един от предложените от МОН варианти - за 2150 лв. минимална заплата. Преди няколко седмици обаче синдикатите алармираха, че ректорите са се отказали и от този вариант, настоявайки за по-малък размер на минималната заплата. По тази причина поискаха от МОН да оповести тези университети, които настояват за по-ниски възнаграждения. В крайна сметка изглежда страните са постигнали компромис за 50 лв. по-малко, т.е. за 2100 лв. минимална заплата - поне това е размерът, записан в проект за промени в постановлението за определянето на минималната заплата, предложен (все още неприет) от МОН. Според него от 1 януари 2024 г. размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища следва да се увеличи с 290 лв. и да достигне 2100 лв. 

Миналата седмица обаче депутатите приеха промени в закона за висше образование, които обвързват университетските заплати със средните за страната. Според тях минималната основна асистентска заплата трябва да бъде 125% от средната заплата за страната, което е над 2300 лева, а докторантската стипендия - около 1400 лева. За целта, в следващия месец МС трябва да отпусне нужните средства, като засега не е ясно колко още пари ще са нужни. Докато това не стане синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ остава в протестна готовност.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?