Медия без
политическа реклама

Синдикатите настояват за 2200 лв. начална заплата за асистент

"От понеделник започваме подготовка за протестни действия", казват те

"Търпението ни е изчерпано", казват от ВОН към КНСБ.
ВОН КНСБ
"Търпението ни е изчерпано", казват от ВОН към КНСБ.

Синдикатите са на прага на стачка заради липсата на действия за увеличаване на заплатите на преподавателите в университетите. "Правителството е като пред уволнение. Има разбиране, но действия няма", казват от синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ в своя позиция и заявяват, че на 22 януари започват подготовка за протестни действия. 

Оттам посочват, че са силно обезпокоени, че не виждат ясен ангажимент за ръст на доходите на служителите, който поне да компенсира ръста на минималната работна заплата, на цените и вече загубената покупателна способност. "Управляващите казват, че ресурс има и трудовите възнаграждения ще бъдат увеличени, след като се направи анализ от Министерския съвет за премахване на диспропорциите в заплатите. Казват също, че в края на януари 2024 г. ще стане ясно с колко ще бъдат увеличени заплатите с дата 1 януари 2024 г., но диалог със социалните партньори няма", казват от синдиката и припомнят, че неравенствата в страната са най-видими в държавните висши училища.

Те припомнят и че в бюджета за 2024 г. няма средства за комплексната оценка за качество на обучение, нито за повишаване на заплатите на специалисти и изследователи, които са на длъжности с образователно-квалификационни степени и с чист доход на нивото на минималната заплата, нито за продължаваща политика на доходите на академичния състав. "Няма яснота каква част и по каква методика от допълнителните 375 млн. лв. ще бъдат отделени средства за държавните висши училища, БАН, НИМХ", казват те. Първоначално за увеличение на заплатите в университетите за 2024 г. не бяха планирани средства, но в последствие за целта бе решено да се отпуснат 50 млн. лв. от общата сума от 375 млн. лв., която бе предвидена за заплати на част от чиновниците. 

От ВОН настояват да се договори начална основна месечна заплата за академичната длъжност асистент в размер на 2200 лв. В момента тя е 1810 лв. Сред исканията им са също началните заплати на непреподавателския състав, съответстващи на образователната степен, изисквана за заемането на конкретната длъжност,  да се обвържат с минималната за страната - те да са 1,15% от минималната заплата за служителите със средно образование; 1,30% - за образователна степен специалист; 1,45% - за степен бакалавър и 1,60% - за магистър.

"Търпението и академичното поведение са изчерпани! Ще информираме и ще потърсим съдействие от Европейските институции, защото видно българските не могат да се справят с академичните потребности на системата!", заканват се от синдиката и заявяват, че от понеделник започват подготовка за протестни действия - провеждане на събрания в университетите и подписване на декларация с протестни искания.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

университети, заплати

Още по темата