facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Москва: Оскверниха братската могила на Съветската армия в София

Руското посолство изрази възмущение „във връзка с богохулния и вандалски акт към гроба на съветските войници"
Обновена
5 816
 ТАСС

Вандали са повредили братската могила на Съветската армия, разположен в софийския квартал „Лозенец“, съобщава ТАСС, цитирана от Агенция Фокус. Според кореспондента на руската агенция, вандалите са повредили скулптурните изображения на съветски войници и елементи от държавните символи на СССР върху мраморни барелефи.

"Кога са извършени действията срещу паметника, не знаем, но последствията от него са очевидни: лицата на съветските войници бяха повредени на барелефа. Необходими са сериозни мерки за защита на паметниците и ефективни наказания за вандалите. Ще се опитаме да възстановим паметника до 75-годишнината от Великата победа ", е заявил пред ТАСС членът на Координационния съвет България-Русия Коста Пеев.

Руското посолство изрази възмущение „във връзка с богохулния акт на вандализъм относно масовия гроб на съветските войници в София“.

Посолството изразява своето възмущение във връзка с кощунствения акт на вандализма в отношението на Паметника-костница на съветските воини в столичния квартал «Лозенец», пише в позицията.
"Гаврата с паметта на войниците, дали живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума изглежда особено цинична в годината, когато честваме 75-ия юбилей на Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. 
Разчитаме, че властите на града ще вземат необходимите мерки за възстановяване на монумента и недопускане на подобни прояви в бъдеще, а виновните в извършването на това престъпление ще бъдат намерени и понесат отговорност", добавят от руското посолство в София на своята Фейсбук страница.

 

99

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Градският транспорт в София ще се движи до 22:00 ч.

07.04.2020

522 3
Борисов и посланик Херо Мустафа обсъдиха коронавируса

07.04.2020

Обновена

3095 49
Таксиметрови шофьори излязоха на протест в центъра на София

07.04.2020

5294 45

Коментари

Страници

марк

 

 

 

                              членът на Координационния съвет България-Русия Коста Пеев.

 

                                             Този трябва да е шпион !

Калпазанче

ФСБ России впервые обнародовала документы, которые раскрывают детали гибели 214 воспитанников детского дома в Ейске в годы Великой Отечественной войны. В начале войны в Ейск из Симферополя был эвакуирован детский дом. На Кубань перевезли около 300 ребят и воспитателей. В конце лета 1942 года город был оккупирован. В октябре к дому, где жили дети, подъехали несколько грузовиков, в них погрузили воспитанников детдома и повезли к месту погребения. Через 15 минут они были мертвы.

Хулиган

На територия, където официално се почитат военопрестъпници, за оскверняване на паметници никак не е трудно да се намерят лумпени...

.....................................

http://www.drago.info/

Анонимен7

Лумпените и наелите ги дипломати не са толкова важни, за да се разпиляват силите на службите.

Важното е че всички разговори на президента се контролират!

Сгугню
снимка на Сгугню

масовия гроб на съветските войници в София

Интересно какъв е този гроб на съветски войници в България?

Че и масов!

Че и в София.

Знайно е, че съветските войници, които са загинали на територията на България са умрели по причини злоупотреба с алкохол и натравяне с алкохол.

 

Поради това малко странно звучи изявлението, че

 

дадоха живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума

Точно те едва ли!

 

Сладур

?Руснаците не пият.....миша отрова

Скрудж

Смятам, че всички "шмайзери" трябва да се демонтират и да се изнесат извън градската среда, в особен резерват на "комунизма". Който иска може да ходи там, да поднася цветя, да пее: "Смуглянка" и да си се кефи по свой извратен начин. Паметници на окупатури нямат място в градовете ни!

АлСал

Ти за бюста на клоуна в южния парк и ония, които бомбардираха София, нали?

Сладур

Имаш предвид 30 000–те жертви след 9 септември 1944 г. Клаха го, да... И никой няма наказан. Освен, че носи диагнозата и проклятието комунист

John Slow

Паметници на окупатури нямат място в градовете ни!

Ето, изказа мнението си. Сега си лягай, че утре си на училище.

nanyac

Руското посолство изрази възмущение „във връзка с богохулния акт на вандализъм относно масовия гроб на съветските войници в София“.

"Брацката могила" в Лозенец не е ли само само паметник на СССР?

Защото там в центъра на София погребани няма.

Посолството би трябвало да е наясно с това.

 

Ето ви братска могила в гробищния парк на Княжево:

https://webnews.bg/uploads/images/93/0693/240693/7...

На плочата са изписани всичките 14 имена, които имат някакво отношение към 2СВ.

Анонимен7

не е ли само само паметник на СССР?

Къф есесер те гони бе, умник?

Тези войници са украинци, грузинци, татари, арменци, азербайджанци, казахстанци, а не неквиси есесерци. Кво толкова имаш против тях че се правиш на умен?

nanyac

Те на екскурзия като частни лица ли са дошли, или като войници на СССР?

И що не вземеш да ги прочетеш, всичко на всичко 14 имена, нито едно татарско, арменско или казахско.

Анонимен7

***

Сладур

В немската армия тогава е имало украинци, поляци и мн. др. И един милион руснаци..Кви есесовци, бе ....

мордохай

Кой ял, пил, клал, бил....дори това няма значение! След като хората не ги обичат(дали заради 45 годишна окупация) или по други причини, ами махнете се бе! Какво дебелокожо трябва да си, какъв гьонсурат за да седиш там, където не те харесват, а още по-малко е и мястото ти!

cymen

ХораТА ги обичат. Оня ден излезе поредното ЕВРОПЕЙСКО проучване.

 

Хора-мишки, които по късна доба и скришом гризат паметници, не могат да представляват хораТА.

АлСал

Ами хайде де, кажи го на онази дето върти баници и декламира стихчета на развален български напоследък.

Сладур

Тц, не ги обичат. Никой не отива да живее на изток. Не ги обичат...просто са по-възпитани хората. И не са погнали комунята със сопите...

erkek

Чудо голямо станало! Важното е,че паметника на едни летци,мятали бомби над София и трепали български жени и деца е в отлично състояние.

harmless
снимка на harmless

Каквото повикало, такова отвърнало.

Нормална демонстрация на отношение към съветския окупатор, виновен за 45 години съветско робство и смъртта на стотици хиляди българи.

Да се вземат паметниците и да ги си сложат където искат извън България.

Особено поучително е, че руснаците потопили цивлния кораб Струма са наградени с медалчета. Толкоз за тия ......

 

juka

Слушай, неграмотнико! За тези 45 години, за които ривеш в България не е имало постояно пребиваващи чужди войски. Нито съветски, нито нечий други. За каква окупация бълнуваш?!?!? А сега в Република България са постоянно разположени американски окупационни войски. Отивай да им целуваш задниците!

last

Рим е превземан от много племена. Единственото, което се помни обаче са вандалите - защото са поругали паметниците. Е - и в България има потомци на това племе, чието име е нарицателно. При това - това не са само лумпените, рушащи паметници, но и вандалите в интернет пространството - в т.ч. и дежурните русофоби като harmless, Скрудж, nanyac, Мордохай  и други знайни и незнайни "борци" за непонятно какви "ценности" и за понятно какви  хонорари...

АлСал

Той от там се връща, juka.

аиг3

Набийте си го в примитие кратуни. На територията на БЪлгария няма чужди бази. Няма и постоянно базирани чужди войски. Има съоръжения за съвместно ползване. Тоест български бази : летищата в Графа, Безмер, полигона Ново село, които понякога се ползват за съвместни учения с американците. Голям радетел на тези учения беше именно Румен Радев в ролята му на командващ Графа и после ВВС. Надявам се няма някой да се изтропа пак как се крият и подобни. Като някой не вярва да ходи до Пловдив на лов за американци.

Стоф

Отново се правят внушения. Няма загинали в сражения, битки и каквито и да е схватки съветски войници в България.

juka

Не, няма и не може да има, защото няма военни действия. Но има ранени в боевете на територията на Югославия, лекувани в София и умрели съветски военни, както и български. И погребани в София. Капиш?

harmless
снимка на harmless

Другари путинофили, на падналите руснаци в Добруджата през 1916 г да вдигнем ли паметници ?

KTP

...на падналите руснаци в Добруджата през 1916 г да вдигнем ли паметници ?

Ми що не, щом има паметник на летците бомбандирали София, що да няма на руските войници в Добруджа? Още повече че там не са стреляли по цивилни, не са убивали жени и деца, както при бонбардировките над София... 

 

Сталкер

Те сигурно имат паметник там където са погребани - в Добруджа, само че Северна. Между другото край Варна има френско военно гробище с паметник от...  Кримската война. Едно е паметник въобще, друго е паметник на военно гробище и когато някои издухани екстремисти като някои елементи в СРМакедония в миналото объркат едното с другото не бива после да се чудят що нормалните хора гледат да странят от тях...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×