facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Мощна буря се изви в София

До обяд трябва да бъде възстановено навсякъде електрозахранването
Обновена
7 860

Posted by Ivo Radoykov on Monday, July 6, 2020

Силен дъжд, вятър, светкавици и на места градушка изненадаха снощи софиянци. Бурята беше особено яростна в южните, централните и западните квартали.

Централният бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" се наводни, градският транспорт спря, нивото на Перловската река стигна на метър от ръба на коритото си и на места преля, от шахтите извираше вода като от гейзери.

В кв. "Красна поляна", кв. "Витоша", кв. "Хаджи Димитър" и на места в центъра снощи спря токът. В "Лозенец" и на Руски паметник удари и градушка.

Наводнени са много подлези и метростанции. В пожарната бяха получени десетки сигнали за наводнени подлези. 

 

Булевард “Ев. Георгиев”

Posted by Emil Spahiyski on Monday, July 6, 2020

 

 

"Около 50 л/м2 са паднали на Орлов мост, в южните квартали са били около 60 литра. Перловската и Слатинската река излязоха от коритата си, всички екипи бяха на терен", съобщи рано сутринта във вторник кметът на София Йорданка Фандъкова по повод последствията от пороя, който причини много щети снощи в столицата.

По думите й в момента се отстраняват щетите, на терен са всички екипи за почистване на улиците, наноси, запушени шахти, те ще се почистят до обяд, защото се очакват валежи. Активно се работи на Лъвов мост, транспортния тунел, само автобус 63 е с променен маршрут минава по ул. "Пушкин", обясни тя.

"Има 5 трафопоста със спряло електроподаване, до обяд навсякъде ще бъде възстановено. Над 700 сигнала бяха получени на 112, около 470 за наводнения. Подлези бяха наводнени, много мазета също", допълни тя.

"Критично беше положението в 4 метростанции, сега те са отводнени, в момента се работи напълно нормално. В новата метростанция в Овча купел се отстраняват повреди от наводненията", посочи Фандъкова.

В болница "Надежда" още се извършват отводнителни действия, има и щети и в "Пирогов". Всички големи булеварди имаха наводняване. Между 21:15 и 02:30 са получени над 600 сигнала, около 4:30-5 часа обстановката се е успокоила. Театър Сълза и смях също още се отводнява.

Снощи по време на бурята Фандъкова съобщи във "Фейсбук":

❗️Временно е спряно движението по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” в района на Военна академия заради излизане на Перловска река от коритото й.

❗️На отделни метростанции по време на бурята влезе вода през входовете, която в момента се почиства. Движението на метрото не е спирало. По време на бурята бяха променени маршрутите на трамваи №1, 6, 7 и 10. В момента е променен маршрутът на трамваите по линии 11 и 12, които се движат до метростанция „Хан Кубрат“.

❗️Временно с прекъснато електричеството на части от “Хаджи Димитър”, “Хладилника”, “Кръстова вада”, “Манастирски ливади”, “Св. Троица” и др. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на авариите.

❗️Най-много са сигналите за наводнени мазета и завирени улици от “Красно село”, “Триадица” и “Витоша”, “Люлин” и др.

 

ас не плача. пада само даждат

Posted by Иванка Курвоазие on Monday, July 6, 2020

 

Ключови думи:

София, буря, градушка
25

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Добрич и Пловдив надминават София по заразени с Ковид-19

09.08.2020

Обновена

6978 21
Силна буря повали дървета в София

08.08.2020

599
303 са новите случаи на Covid-19, една трета от тях - в Благоевград

06.08.2020

Обновена

3805 20

Коментари

Stefan Georgiev

чак пък буря? падна си класи4ески юлски дъжд. 

Johnny2965

Смешен дъжд. Но изостаналата с век канализация как да поеме водата?!?

Stefan Georgiev

😂 особено проходимостта на Перловската река е под всякаква критика  има, няма 100 кубика в секунда, отделно градския колектор

редник

Това видими резултати ли са?...

Джиджи

Мощна буря се изви в София

Редакцията, този път за заглавието - 👌👍

 

Зависи кой в коя част на София е бил, щото бурята наистина беше страшничка ... 😳

 

И добре, че ние сме малко по-нависоко в източната част, че нямаше какво да излиза от коритото ... 😊

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Чак смешен не беше, щом имам изпочупени керемиди на покрива, наводнен таван и намокрен долен етаж, което се случва за пръв път в от както живея в тази къща.

fractal
снимка на fractal

Това е поличбен дъжд

Матрицата се презарежда

 

atlantis

За Руски паметник незнам, но при нас на Бъкстон всичко побеля от градушката. Би, без да спира повече от пет минути. По стъклата на прозорците ми, водата течеше като от  маркуч. Е, и покривът протече.

Testament
снимка на Testament

за първи път ли от няколко десетки века?

atlantis

Тцъ!  Не си познал! Запърви път от 4,5 милиарда години. А, иначе редовно ни се правят тези номера от времето. Преди няколко дни тресна гръм точно до блока ни. Събудиме светкавица, която блестеше в затворените ми очи. След това тресна и включи заспалия компютър, а едно празно шише от кола прати на метър и половина навътре в стаята. На сутринта, никой не смееше да включи нещо, но се оказа, че всичко си е наред. А сме имали и по страшно бури около нас. Една година изпочупи огромни тополи, които накъсаха тролейбусната мрежа, а по улицата пред нас течеше половин метрова река. Забележката ти важи за някой, който жевиял далеч по-малко време на едно място, а живея вече 60 години на Бъкстон. Още от времето, когато си беше като на села.

Дежурния

Имало е такива бури, но на десетина години веднъж. Изобщо не беше нещо дребно и незначително. Получи се особено неприятното съчетание от силни пориви на вятър и силен дъжд и градушка. Вероятно доста щети ще има.

Кара Колю

Столицата си е столица. Пари да откраднат, дъжд да ги удави. Все при тях. А при нас само домати и сирене😢

Джиджи

Все при тях. А при нас само домати и сирене

Поне има какво да наглеждаш – хладилника & доматИтУ ... 😁👏💋

sega_veteran

Дори с дъжда не знаят какво да правят.

Когато вали на асфалта, а не на нивата, това не е добре за никого.

fractal
снимка на fractal

Природата се разгневи защото ще разпитват Борисов

Прекален прокурор и богу не е драг

редник

Имало е такива бури, но на десетина години веднъж.

 

С изсичането на горите и с промяната на климата вече ще са доста по-често...

Проблем на София е, че кметица и общинари се занимават повече с недвижими имоти, сини и зелени зони, вместо да решават важните проблеми, сред които са канализацията и реките - резултатите са не само видими, но и мокри - доста мокри...

 

 

ловkия

Прави сте, в София сичко е задръстено, градът след всеки дъжд е под вода, минувачите си мокрят обувките!

А я да видим как е в градовете, където кметът е кмет и градът е град - в белокаменната Москва е сега през юни!

При паднали 35 мм дъжд - 

https://meduza.io/feature/2020/06/20/poplyli-vse-yug-moskvy-zatopilo-posle-silneyshego-livnya

 

atlantis

В случаи, като снощният, а като гледам и днес се кани да повтори на бис, няма виновни!!! Колкото и да са чисти шахти и канали, падналите клони с листата по тях пак, ще ги задръстят. Имам петнадесет години работа в пречиствателната станция на София и знам какво им е било на колегите от нощната смяна. Хвърчат като финикийци. Това са най-тежките смени, а като се случи да е през нощта е направо ужасно. Представи си всички отпадачни води от шахти и канали, от цяла София събрани на едно място, и всичко трябва незабавно да се пречиства. Тежко си е. То си е тежко и без летни бури, ама това е нещо като капак.

 

 

 

Дежурния

Прави сте, в София сичко е задръстено, градът след всеки дъжд е под вода, минувачите си мокрят обувките!

Истина е, че много се мрънка у нас, но е истина и наличието на много безотговорност. Лично съм правил проучване на улица в квартала, където е основното оттичане. От 20 отточни шахти, 17 бяха (а сигурно и още са) видимо запушени. Като примерен гражданин съм сигнализирал районния си кмет, да вземе мерки. Дали можеш да познаеш от един път има ли резултат?

Flamand

А я да видим как е в градовете, където кметът е кмет и градът е град - в белокаменната Москва е сега през юни!

Да ама в София, както четем по-горе, Баце и Фандъкова на хората и покривите са разбутали, та им е протекло!

Domi

Купичката/кенефа се напълнил с ....вода 😁 поне ще измие улиците  ..

ловkия

Да ама в София, както четем по-горе, Баце и Фандъкова на хората и покривите са разбутали, та им е протекло!

Ти остави това, ами и ходят на хората по улиците и фърлят по тротоарите фасове, хартишки и секакъв боклук, храчат и си пускат домашните кучета да акат!

Пълни безобразници са тези двамата!

ловkия

atlantis,

Точно казано! 👌

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Аз не съм столичанин, обаче живея в голям град на улица, чиято отводнителна система е изграждана в края на 50 години на миналия век.

Как пък един път не се превърна в река за толкоз години, за разлика от  ремонтираните през последните 10 години ,които стават плавателни след всеки по обилен дъжд .

☺️

idunno

Щом не са почнали да плават банкноти, никакъв дъжд не е !

Влез или се регистрирай за да коментираш