Quantcast

Медия без
политическа реклама

Много опитен пилот загина при падане на самолет край Лесново

Той е имал лиценз за акробатични полети и е пилотирал личния си самолет

08 Март 2023Обновена
Зам.-министърът на транспорта за инцидента край Лесново: Има запис на полета, работи се по няколко версии

Разследват се причините за инцидента. Има няколко версии, има запис на полета, той ще бъде предоставен на разследващите органи - това съобщи зам.-министърът на транспорта Николай Найденов за инцидента край Лесново 👉 https://bntnews.bg/news/zam-ministarat-na-transporta-za-incidenta-krai-lesnovo-ima-zapis-na-poleta-raboti-se-po-nyakolko-versii-1225926news.html

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Wednesday, March 8, 2023

Пилот загина, след като самолет падна край Лесново. По първоначални данни самолетът се е разбил малко след излитане около 13.30 ч. в местността "Побит камък".

Загиналият пилот Георги Влайков, е управител на учебен център "Авиоотряд Варна", съобщава БНТ.  Пилотирал е личния самолет "Екстра 2000". Самолетът е за висш пилотаж и е с немска регистрация. Влайков лети от 2011 г. 

Имал е всички необходими документи за полета, лицензът му е бил за акробатични полети.

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев разпореди незабавна проверка по повод възникналия инцидент с малък самолет тип E200, 3 км южно от летище Лесново. Сезиран е и Националният борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт, обявиха от транспортното министерство.

Двама са тежко ранени при падането на мaлък двумecтeн caмoлeт в рaйoнa нa ceлo Миркoвo в oбщинa Пирдoп. Това става ясно от съобщение на Глaвнa дирeкция „Пoжaрнa бeзoпacнocт и зaщитa нa нaceлeниeтo.

На мястото на инцидента дойдоха зам.-министър Николай Найденов и председателят на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт Христо Христов.

"Разследват се причините за инцидента. Има няколко версии, има запис на полета, той ще бъде предоставен на разследващите органи. Да се надяваме, че те ще стигнат бързо до причината за този нещастен иницидент", заяви на брифинг Найденов. "Полетът е осъществен с технически годен самолет, със съответната регистрация. Пилотът е с много сериозен опит, който не предполага такъв тип произшествия. Към настоящия момент не може да установи каква е точната причина, но се разследват всички възможни версии", посочи още той. 

След самолетната катастрофа вчера Ивайло Пенчев остава за наблюдение и лечение в „Пирогов“ и очаква операция в понеделник, съобщи bTV. Изпълнителният директор на „Уолтопия“ е контактен и адекватен. Самолетът Skylеаdеr 600 пaднa нa лeтищeтo дo coфийcкoтo ceлo Лecнoвo в събота.

„Ако е бил дори с каска, е имало възможност да не завърши инцидентът с летален изход. Но за този полет не е било необходимо, още повече, че полетът е бил тренировъчен. Факт е, че травма в главата се оказва фатална“, заяви още ресорният зам.-министър.
„Лично познавам Георги. Той е човек с много професионален опит. Най-вероятно е станала човешка грешка при изпълнение на тези фигури. Втората версия е отказ на агрегатните системи. Третата версия – неподходящи метеорологични условия. Пилотът е бил с колан”, коментира пък Христо Христов от Националния борд за разследване на произшествията във въздушния транспорт.  

По-късно окръжният прокурор на София Наталия Николова даде брифинг във връзка с инцидента. "Става въпрос за произшествие с въздухоплавателно средство, при което, при нарушение на правила, по непредпазливост, е причинена смъртта на 33-годишен мъж", заяви тя, цитирана от БТА.

Тя обясни, че самолетът е двуместен. “Към момента все още тече оглед на местопроизшествието“, добави Николова и посочи, че предстои да се проверят документите за полета.

По думите ѝ пилотът е получил в 13:24 часа разрешение за излитане, а малко след това самолетът е паднал. На въпрос дали самолетът е станало косо, с предната си част надолу , тя обясни, че въздухоплавателното средство е паднало плоско, като е положено на долната си част.

При инцидента няма други пострадали, както и засегната жилищна или друга инфраструктура.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

Подобен инцидент стана с ултралек самолет SG Aviation Rally 105UL (LZ-GVG), който катастрофира на 21 май  2015 г., пак на летище Лесново. Тогава също загина намиращият се на борда му пилот. 

Инцидентът стана в 13:28 ч. Тогава самолетът, управляван от 47-годишен мъж, излетя от Лесново с курс към летището в Долна Баня. По онова време стана известно, че по-малко от минута след излитането машината е на около 1 км от прага на полосата и височина от 100 m. Тогава пилотът прави рязък завой и поема отново към Лесново. Самолетът е продължил движението в остро снижаване със силен десен крен и наклонен около 45 градуса нос, но не е успял да достигне полосата и е паднал на 20 m преди нея.
 

Още по темата