Медия без
политическа реклама

Собственикът на "Уолтопия" падна със самолета си

Ивайло Пенчев ще бъде опериран в понеделник

10 Май 2020Обновена
БНТ

След самолетната катастрофа вчера Ивайло Пенчев остава за наблюдение и лечение в „Пирогов“ и очаква операция в понеделник, съобщи bTV. Изпълнителният директор на „Уолтопия“ е контактен и адекватен.

Самолетът Skylеаdеr 600 пaднa нa лeтищeтo дo coфийcкoтo ceлo Лecнoвo в събота. Cпoрeд първoнaчaлнaтa инфoрмaция причинa зa инцидeнтa e oткaз нa двигaтeл нa 5 км oт лeтищeтo. Пенчев е бил сам в кабината. Той е откаран в института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Пенчев е бил в съзнание, докато е транспортиран към "Пирогов". "Засега няма опасност за живота му. Контактен и адекватен е", съобщи шефът на болницата проф.Балтов. 

При постъпването в спешното отделение на Пенчев са му направени подробни прегледи и изследвания, които показват, че има данни за фрактури. Състоянието му налага да остане в болницата за активно наблюдение и лечение. Настанен е в неврохирургията на "Пирогов"

Според очевидци сaмoлeтът ce e cринaл в пocлeдния мoмeнт, буквaлнo нa 5-6 мeтрa oт зeмятa. Близкият крaй нa пoлocaтa e бил oткъм пocoкaтa нa вятърa, т.e. вятърът e бил oткъм гърбa му, кoeтo е намалило рязко скоростта и е довело до падането. За късмет на Пенчев, инцидентът е станал на не повече от 10 метра височина, а самолетът е паднал върху храсталаци, които са омекотили донякъде удара. На първите снимки от мястото се вижда, че пилотското място на самолета е запазило целостта си. 

От Спешна помощ заявиха, че линейката е пристигнала "за минути" до мястото на инцидента, след като е получен сигналът в 13:27 ч. Линейката е тръгнала от близкия град Елин Пелин.

В началото на епидемията от корона вирус Пенчев предложи да купи няколко респираторни апарата на Александровска болница, но под условие, ако заболее негов служител, да има предимство. Това предизвика остра обществена реакция и болницата отказа дарението.

 

РАЗСЛЕДВАНЕ

Според експерти, реално самолетът не е паднал, а се е приземил много твърдо. Пенчев е докладвал на контролната кула за намаляване тягата на двигателя и над Нови Хан взел решение да се върне. Подхождайки към летището, е съобщил, че скоростта му намалява, съобщи bTV.

"Пилотът, който го е наблюдавал от земята, му е дал указания да отпусне носа, за да увеличи скоростта, защото вижда, че той зависва, че го отпуска надолу. Но самолетът се срива, удря се на лявото полукрило и се провлича по пистата. Той е дошъл до пистата, но е имало вятър 2-3 възела“, обясни Христо Христов от спецзвеното за разследване на авиационни събития.

Бизнесменът е бил контактен и пилотът, който го е направлявал, му казал да остане на място до пристигане на линейката. Едва когато медицинският екип пристигнал, той излязъл и бил транспортиран до „Пирогов“.

Самолетът е "Скайлидер 600“, двуместен, като цената му е между 95 000 и 160 000 евро в зависимост от оборудването. Тежи 320 кг. Ще бъдат изискани документите му, както и тези на бизнесмена. Пенчев има бривет и засега всичко е изрядно, коментираха разследващите авиоинцидента. Установено е, че самолетът не е летял последните месеци, откакто е въведено извънредното положение, тъй като и летището е било затворено.

„Не е летял повече от 3-4 месеца, стоял е цяла зима. Може да има много причини – горивна система, маслена система“, обясни Христо Христов от спецзвеното за разследване на авиационни събития.

„Има поражения, но не би трябвало те да са причина, не бързам да дам мнение на този етап, защото тепърва предстои да се изследват всички възли, агрегати“, допълни следователят Михаил Каменов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата