Quantcast

Медия без
политическа реклама

Митниците ще похарчат близо 6 млн. лв. за чистене на ГКПП

Човек на Румен Гайтански взе лъвския пай от обществената поръчка

Илияна Кирилова

Почистването на част от гранично контролно-пропускателните пунктове (ГКПП) на България ще струва на Агенция "Митници" 5 759 400 лв. без ДДС, става ясно от регистъра на обществените поръчки. Предвидената сума е за следващите 4 години, като близо половината от тези пари ще бъдат похарчени за чистене на пунктовете "Лесово", "Капитан Андреево" и "Капитан Петко Войвода".

Обществените поръчки за трите ГКПП са спечелени от позната фирма - "Волф Милениум", свързана с бизнесмена Румен Гайтански. Най-скъпо ще струва почистването на "Капитан Андреево" (на българо-турската граница) - 1 729 000 лв. без ДДС. За тези пари дружеството "Волф Миленуим" през работните дни ще мете и ще мие с машина площите за движение на автомобилите, както и местата за обществено ползване, и ще поддържа чистотата и хигиената в обществените тоалетни в района на пункта. Освен това се задължава да извозва събраната смет и да прави основно почистване след природни бедствия. 

Същите дейности фирмата ще изпълнява и на ГКПП "Лесово", за което ще получи 745 000 лв. без ДДС, и на ГКПП "Капитан Петко Войвода", който ще се чисти за 276 000 лв. без ДДС.

От четиримата кандидати за обществената поръчка двама са отстранени от процедурата, а "Волф Милениум" е предложил най-ниска цена за изпълнението на дейностите. И на трите гранични пункта фирмата ще мете и мие само за 1 стотинка на квадратен метър. Месечното извозване на събраните отпадъци пък ще струва между 2709 и 13 989 лв. Ако количеството боклук надвиши заложеното от възложителя, ще се доплаща допълнително. Договорът приключва след 4 години или в случай, че изплатената сума достигне заложената му стойност.   

Дружеството "Волф Милениум" е познато в област Хасково с обществените поръчки за сметопочистване. Справка в Търговския регистър сочи, че половината от фирмата се притежава от Катя Петрова, а другите 50% са поделени между Христо Минков и Йовчо Кьосев. Последният до скоро е бил в Съвета на директорите на компанията "Зауба", която е еднолична собственост на Румен Гайтански-Вълка. Бил е и съдружник в "Ай Ви Ойл Къмпани", която се е управлявала от Гайтански. Освен това Кьосев се свързва и с трибуквената силова групировка ВИС през фирмата си "ДИГ - 94", която е управлявана до 2001 г. от легендарния гангстер Димитър Димитров-Маймуняка.

Още по-любопитно е, че другият съдружник във "Волф Милениум", която ще чисти граничните пунктове, Христо Минков, беше задържан в края на 2017 г. при спецакция на ГДБОП по подозрение за участие в трафик на хора през границата. Специализираната прокуратура повдигна обвинение на неговия син - Благовест, който също е имал дял във "Волф Милениум", за ръководител на организираната престъпна група. Самият Минков е бивш кмет на Свиленград и бивш общински съветник от ГЕРБ.

30 ПЪТИ ПО-ВИСОКА ЦЕНА

Докато "Волф Милениум" печели обществените поръчки с почистване за 1 стотинка на кв. м, същите дейности излизат 30 пъти по-скъпо на ГКПП "Връшка чука" и "Брегово" на границата със Сърбия. Тези два гранични пункта ще се чистят през следващите 4 години от "Еко-Титан" за общо 133 100 лв. без ДДС. Метенето и миенето на квадратен метър ще струва 30 стотинки, а месечният абонамент за извозване на сметта 2250 лв.

Още по-скъпо излиза чистенето на ГКПП "Малко Търново", където квадратният метър ще се мете за 30 ст. и мие за 40 ст. За този пункт и за ГКПП "Маказа" фирмата изпълнител "Мит и КО" ще получи общо 345 000 лв. без ДДС, за да поддържа чистотата. Справка показва, че пловдивското дружество "Мит и КО" често печели обществени поръчки, свързани с отпадъци, както на Агенция "Митници", така и на общини.

Много по-евтино ще излязат същите дейности по почистване на българо-румънската граница. Договорът за ГКПП "Дунав мост Русе", на стойност 207 000 лв. без ДДС, е подписан с фирмата "РПС - РУСЕ-Пъблик Сървисиз", която ще мете за 2 ст. на кв. м и ще мие за 8 ст. Агенция "Митници" обаче ще плаща малко по-висока цена на същата фирма за тези дейности на ГКПП "Силистра" - 10 и 12 ст. на кв. м. Договорът за пункт "Силистра" е на стойност 41 300 лв.

БЕЗ ПОЧИСТВАНЕ?

Въпреки, че в обществената поръчка са включени и натоварени гранични пунктове като "Кулата", "Илинден" и "Калотина" няма информация почистването им да е възложено на някого. На сайта на Агенцията за обществени поръчки и в профил на купувача на агенция "Митници" няма публикувани договори, нито протоколи от заседание на комисия за избор на изпълнител.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?