Quantcast
Митниците ще похарчат близо 6 млн. лв. за чистене на ГКПП | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Митниците ще похарчат близо 6 млн. лв. за чистене на ГКПП

Човек на Румен Гайтански взе лъвския пай от обществената поръчка
1 248
 Илияна Кирилова

Почистването на част от гранично контролно-пропускателните пунктове (ГКПП) на България ще струва на Агенция "Митници" 5 759 400 лв. без ДДС, става ясно от регистъра на обществените поръчки. Предвидената сума е за следващите 4 години, като близо половината от тези пари ще бъдат похарчени за чистене на пунктовете "Лесово", "Капитан Андреево" и "Капитан Петко Войвода".

Обществените поръчки за трите ГКПП са спечелени от позната фирма - "Волф Милениум", свързана с бизнесмена Румен Гайтански. Най-скъпо ще струва почистването на "Капитан Андреево" (на българо-турската граница) - 1 729 000 лв. без ДДС. За тези пари дружеството "Волф Миленуим" през работните дни ще мете и ще мие с машина площите за движение на автомобилите, както и местата за обществено ползване, и ще поддържа чистотата и хигиената в обществените тоалетни в района на пункта. Освен това се задължава да извозва събраната смет и да прави основно почистване след природни бедствия. 

Същите дейности фирмата ще изпълнява и на ГКПП "Лесово", за което ще получи 745 000 лв. без ДДС, и на ГКПП "Капитан Петко Войвода", който ще се чисти за 276 000 лв. без ДДС.

От четиримата кандидати за обществената поръчка двама са отстранени от процедурата, а "Волф Милениум" е предложил най-ниска цена за изпълнението на дейностите. И на трите гранични пункта фирмата ще мете и мие само за 1 стотинка на квадратен метър. Месечното извозване на събраните отпадъци пък ще струва между 2709 и 13 989 лв. Ако количеството боклук надвиши заложеното от възложителя, ще се доплаща допълнително. Договорът приключва след 4 години или в случай, че изплатената сума достигне заложената му стойност.   

Дружеството "Волф Милениум" е познато в област Хасково с обществените поръчки за сметопочистване. Справка в Търговския регистър сочи, че половината от фирмата се притежава от Катя Петрова, а другите 50% са поделени между Христо Минков и Йовчо Кьосев. Последният до скоро е бил в Съвета на директорите на компанията "Зауба", която е еднолична собственост на Румен Гайтански-Вълка. Бил е и съдружник в "Ай Ви Ойл Къмпани", която се е управлявала от Гайтански. Освен това Кьосев се свързва и с трибуквената силова групировка ВИС през фирмата си "ДИГ - 94", която е управлявана до 2001 г. от легендарния гангстер Димитър Димитров-Маймуняка.

Още по-любопитно е, че другият съдружник във "Волф Милениум", която ще чисти граничните пунктове, Христо Минков, беше задържан в края на 2017 г. при спецакция на ГДБОП по подозрение за участие в трафик на хора през границата. Специализираната прокуратура повдигна обвинение на неговия син - Благовест, който също е имал дял във "Волф Милениум", за ръководител на организираната престъпна група. Самият Минков е бивш кмет на Свиленград и бивш общински съветник от ГЕРБ.

30 ПЪТИ ПО-ВИСОКА ЦЕНА

Докато "Волф Милениум" печели обществените поръчки с почистване за 1 стотинка на кв. м, същите дейности излизат 30 пъти по-скъпо на ГКПП "Връшка чука" и "Брегово" на границата със Сърбия. Тези два гранични пункта ще се чистят през следващите 4 години от "Еко-Титан" за общо 133 100 лв. без ДДС. Метенето и миенето на квадратен метър ще струва 30 стотинки, а месечният абонамент за извозване на сметта 2250 лв.

Още по-скъпо излиза чистенето на ГКПП "Малко Търново", където квадратният метър ще се мете за 30 ст. и мие за 40 ст. За този пункт и за ГКПП "Маказа" фирмата изпълнител "Мит и КО" ще получи общо 345 000 лв. без ДДС, за да поддържа чистотата. Справка показва, че пловдивското дружество "Мит и КО" често печели обществени поръчки, свързани с отпадъци, както на Агенция "Митници", така и на общини.

Много по-евтино ще излязат същите дейности по почистване на българо-румънската граница. Договорът за ГКПП "Дунав мост Русе", на стойност 207 000 лв. без ДДС, е подписан с фирмата "РПС - РУСЕ-Пъблик Сървисиз", която ще мете за 2 ст. на кв. м и ще мие за 8 ст. Агенция "Митници" обаче ще плаща малко по-висока цена на същата фирма за тези дейности на ГКПП "Силистра" - 10 и 12 ст. на кв. м. Договорът за пункт "Силистра" е на стойност 41 300 лв.

БЕЗ ПОЧИСТВАНЕ?

Въпреки, че в обществената поръчка са включени и натоварени гранични пунктове като "Кулата", "Илинден" и "Калотина" няма информация почистването им да е възложено на някого. На сайта на Агенцията за обществени поръчки и в профил на купувача на агенция "Митници" няма публикувани договори, нито протоколи от заседание на комисия за избор на изпълнител.

Още

Бурен гняв срещу Хасан Азис расте в Кърджали заради боклука

14.08.2022

2829
Никой не поиска обществена поръчка на МВР за 110 млн. лв.

13.08.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

10778
РИОСВ за боклука: Варна е в окаяно състояние!

11.08.2022

1665