Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мистериозни решения реанимират новия завод за боклук на Вълка

Казусът в Павликени навлиза в решителна фаза

25 Ноем. 2022НИКОЛАЙ ИВАНОВ
FB/За Павликени
Ето тази природа може да бъде "разнообразена" с огромен завод за преработка на боклук.

Странно съвпадащи по време разнородни решения започнаха да се случват около мегапроекта на Румен Гайтански - Вълка в община Павликени. Граждани се съмняват, че те ще го реанимират.

Както е известно, Гайтански смята да изгради в землището на село Върбовка завод за каменна вата, изгарящ боклук с капацитет 56 тона на час. Обемът означава да се преработва отпадъка на почти цяла България. За инвестицията се разчу в началото на годината, а хиляди местни хора разбираемо се обявиха против, подкрепени от жители на съседните общини. През февруари съпротивата постигна успех, след като току-що назначеният от вицепремиера и екоминистър Борислав Сандов шеф на РИОСВ - Велико Търново Мая Радева върна Доклада по оценка за въздействието върху околната среда (ДОВОС). Решението й бе почти безпрецедентно, след като по-рано Екологичният експертен съвет към инспекцията се бе произнесъл положително:

Хората в Павликени засега побеждават Румен Гайтански - Вълка, който чрез дружеството си "Петрургия" се стреми да изгради там завод за каменна вата, който ще ползва като енергоизточник мощна инсталация за горене на отпадъци. Днес новият директор на РИОСВ - Велико Търново Мая Радева върна Доклада по оценка за въздействието върху околната среда (ДОВОС), макар че миналата седмица Екологичният експертен съвет към инспекцията се произнесе положително. Рядко в практиката шеф на РИОСВ не се съобразява с мнението на съвета, но сега се случи точно това. Всичко това означава, че към момента проектът е спрян. Основните мотиви на Радева са: "Налице са депозирани особени мнения на двама от членовете на Експертния съвет. В становищата са изтъкнати процесуални пропуски, непълноти на ДОВОС по отношение на различни компоненти и фактори на околната среда, както и се обръща внимание на становищата на РЗИ – Велико Търново,  БДДР – Плевен и РИМ – Велико Търново, в които е направено искане на допълване на доклада. Отделно от това, по време на Експертния съвет, възложителят е заявил, че сондажът, описан в ДОВОС, няма да бъде включен в проекта, което налага това обстоятелство да бъде изяснено. Преди насрочване на следващо заседание на Експертния съвет следва да се изискат становища от посочените институции, Възложителят да се запознае с тях и при необходимост да коригира/допълни ДОВОС". Всичко това нямаше да е възможно без мощния граждански натиск. Серия протести и обикаляне на институциите от местни активисти принуди депутати от управляващото мнозинство да застанат срещу проекта. Вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов също подкрепи хората, като каза, че ако инвестиционното предложение стигне до бюрото му, ще го върне. Новата директорка на РИОСВ Радева бе представена малко след заседанието на Експертния съвет. Още по темата:   https://www.segabg.com/node/205212  

Страстите не секнаха, като от огромна важност е новото заседание на експертния съвет за обсъждане на преработения ДОВОС. Сбирката трябваше да се проведе вчера, но малко след свикването й се отложи за неопределено време. Причината: по проекта постъпили много становища, които не били предоставени на инвеститора и взети под внимание. Това накара гражданската група "За Павликени", организираща отпора, да се усъмни. "Не бяха ли достатъчни 10 месеца за експертна и професионална подготовка на съвета? В какъв срок ще бъдат отстранени констатираните процесуални пропуски?", бяха част от въпросите, зададени от нея:

Успоредно, около финала на възловия период, Мая Радева бе командирована за месец (18 октомври - 18 ноември) като шеф на РИОСВ - Русе. Мястото й зае русенката Цонка Христова. "Прилагането на принципа на временна ротация на ръководните кадри е с цел обмяна на опит и добри практики в прилагането на екологичното законодателство", бе обяснено като мотив.

На практика нито сега, нито в бъдеще можеше да се предвиди произнасянето на експертния съвет. Но неофициални данни сочат, че мненията в полза на проекта не са категорични. Отделно и след второто му заседание с позиция трябва да излезе шефът на РИОСВ.   Затова подозренията на не един гражданин на община Павликени са, че случващото се са "врътки" в полза на инвеститора. Натискът идва от София, тоест екоминистерството, което отдавна не се управлява от Сандов.

 

И ОЩЕ...

Пак тия дни Административен съд - Велико Търново се произнесе за друг спор по казуса. Той разреши строежа на завода да бъде двойно увеличен без ОВОС. Позволението да няма ОВОС бе дадено в мандата на ГЕРБ, а жалбата дойде от областния управител при четворната коалиция. Решението на АС може да се обжалва. "Дневник" писа, че от делото става ясно, че гражданите са "информирани" за решенията чрез съобщения на табла в съда и общината.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?