Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министърът на туризма: Нямаме пари да държим украинците в хотели

Според Илин Димитров вече имало напрежение сред български работници, които настоявали държавните бази да останат за тяхната почивка

05 Ноем. 2022
Фейсбук

Министърът на туризма Илин Димитров защити решението на правителството да извади украинските бежанци от частните хотели и да ги разпредели из държавните бази с това, че нямало пари за осигуряване на престоя им. Пред радио "Дарик" обаче той на няколко пъти изпадна в противоречие.

Според него, например, хем държавните бази са по Черноморието и няма проблем за преместването на украинците, хем не е точно така:

"Голяма част от тези бази са на брега на морето, т.е. - чужденецът трябва да се премести на 500 метра надолу. Няма причина да се наслагва напрежение. И друго важно нещо - базите са във вътрешността на страната, там където могат да се интегрират по-лесно самите бежанци." 

На фона на съобщенията, че украински майки с деца са изпратени във фургони в Елхово, Димитров се впусна в разсъждения относно това какво представляват държавните бази, като много ги похвали.

На фона на очакваното падане на температурите държавата отново издевателства над бягащите от войната у нас. Ден след като вътрешният министър Иван Демерджиев увери, че има 34 000 места в държавни бази за украинци, 35 новопристигнали бежанци - майки с 10 деца и едно бебе, както и

"Какво значи държавна база? Това е хотел, който се стопанисва от държавата. Има 40 000 легла в държавите бази и там почиват всички работещи в България - в АЕЦ, в министерство на финансите, в министерство на отбраната... Това са ведомствените хотели, които са ремонтирани и са с добри условия. Всъщност местим бежанци от хотели в други хотели. Наслагва се едно настоение, че едва ли не ги местим в лоши места, или накрая на света. Не - там почиват работещи българи от години, така че няма нищо притеснително."

И на фона на думите му, че ведомствените хотели са с добри условия министърът на туризма добави: "В момента ги оборудваме - там където няма печки, слагаме печки".

Според него, толкова били добри държавните бази, че даже възникнало напрежение: "Там постоянно почиват българи. Дори имаме напрежение от страна на българите, които казват: "Ние си искаме базите, защото там ни харесва всяка година да почиваме".

Илин Димитров твърди също, че "ние единствени от целия ЕС сме ги настанили (бежанците от Украйна) от първия ден в хотели. Това беше много добро решение, защото помогнахме на един сектор, който беше тежко пострадал от ковид. В България бежанците бяха най-добре настанени, най-добре обгрижени, т.е. ние показахме пред света, че сме държава, която е наистина гостоприемна и се отнася с уважение къв бежанците."

Но сега вече "нашите финансови възможности свършват и това трябва да го знаят всички. Държавата даде за издръжка на бежанците общо над 520 млн. лв. Тя е разделена по много пера. По програмата, която ние администрираме, като министерство на туризма, се очаква да платим на сектора малко над 220 млн. лв. От общата сума около 240-250 млн. са еропейски средства, останалите са от бюджета, което не са малко пари, имайки предвид какъв дефицит имаме." 

Министърът на туризма даде и още един довод за преместването на бежанците в държавни бази: "Имайки 10 000 бежанци в Слънчев бряг, какво можем да интегрираме там зимата - нищо. Нищо не работи, няма болници, няма училища, няма градини. А пръскайки така бежанците, те ще имат възможност да се включат и в социалния, и в икономическия живот в страната. Механизмът работи прекрасно, не виждам никакви причини за тревога и отношението на България към бежанците е възможно най-добро. Преместването им няма как да е насилствено, понеже програмата свършва на 15 ноември и те трябва решат - дали да се преместят, дали да отидат в чужбина, дали при приятели в други градове."

Илин Димитров смята, че протестите на украинските бежанци срещу преместването може да е инспирирано отвън. "Не зная това дал това е тяхна реакция или е подбудена - от хотелиери, НПО-та, от руско влияние. А ние всъщност получаваме благодарствени писма как добре са били настанени."

Още по темата:

Едни мизерни 100 лв. станаха повод оня ден директорът на "Социално подпомагане" във Варна Христина Димитрова да изпрати писмо до шест организации, с което настоява да предадат на властите всички бежанци от Украйна, които подпомагат, да не би въпросните бежанци да се окажат

 

Ключови думи:

бежанци, Украйна, война

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?