Quantcast

Медия без
политическа реклама

Минеков започва пълна ревизия в министерството на културата

21 Май 2021
Илияна Кирилова

Ревизия на дейността на министерството на културата по всички сектори и направления ще направи служебният министър Велислав Минеков. Бившият участник в Отровното трио обясни пред БНР, че има "усещането за корупция“.

„Разкрития ще има. Вероятно някои от нещата ще бъдат насочени към българската прокуратура. Там не разчитам обаче, че нещо може да се случи, но ще насочим нещата и към ОЛАФ, и към Европейската прокуратура, откъдето очаквам силна и здрава ръка“, каза Минеков.

Той поясни още, че до него са адресирани множество жалби за "упражнен рекет". „Впечатляващо е безобразието към паметници на културата. За съжаление други финансови интереси стоят далеч по-високо, отколкото ценността на нашата история и минало", каза служебният министър на културата.

Минеков съобщи още, че са сформирани инициативни групи за промени в редица закони. Целта е, когато новото Народно събрание се сформира, да има вече подготвени предложения.

"Много от нещата, които съм си мислел, много от нещата, за които съм се надявал, ще ги направя, ще ги извърша. Някои от тях ще оставя в наследство на следващите, които идват тук, но така ще ги оставя, че ще ги принудя да ги свършат докрай. Има начин как да се случи това. Имам кратък срок, но в този срок ще направя всичко възможно жътварите да бъдат подготвени за една добра жътва“, подчерта служебният министър на културата.

По плана за възстановяване се очаква европейско финансиране от близо 50 милиона евро - това се доближава до годишния бюджет на министерството и би било много съществено, коментира Минеков.

Запитан какво е политическото му бъдеще, той посочи:„След изборите, когато има вече нов парламент и нов министър, аз ще отида на море, защото три години не ми се е случвало. Миналата година си загубих времето на един площад. Не се стигна до желания успех.“

Още по темата