Quantcast

Медия без
политическа реклама

Местните бунтове в ГЕРБ обхванаха и Плевен

Изпълнителната комисия на партията ще гаси напрежението утре

03 Юни 2020Обновена

Отворено писмо до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов изпратиха лидери на общинското ръководство на партията в Плевен, съобщи "Посредник". То е за проблеми с областния координатор на ГЕРБ - Мирослав Петров, който е и областен управител. Петров беше назначен начело на областната партийна структура в навечерието на местни избори миналата година, на които се яви като кандидат-кмет.

В писмото се твърди, че Петров е упражнявал натиск върху общинските съветници на ГЕРБ за съвместна работа с БСП и последователна работа срещу общинското ръководство на партията. 

Това е втората структура в ГЕРБ, която се разбунтува през последните месеци - в края на май трусове имаше и в ГЕРБ-Видин.

Областното ръководство на ГЕРБ-Плевен се кани да отвърне на удара утре. Малко след излизане на инфомацията за разкола след плевенските гербери стана ясно, че областните шефове ще проведат утре вечер работно съвещание с хора от Изпълнителната комисия на партията, което ще се състои в сградата на библиотека „Христо Смирненски”-Плевен.


Ето пълният текст на отвореното писмо.
Г-н Борисов,
Обръщаме се към Вас, за да Ви уведомим, че за пореден път Ви заблуждават за ситуацията в Плевенската структура на партията, която оглавявате.
От назначаването на новия областен координатор вътрешнопартийният живот върви от лошо към по-лошо. След местните избори през 2019г. общинските съветници от ГЕРБ, под бруталния натиск на Областния координатор, започват да губят качеството си на източник на политики, кореспондиращи с принципите на партията. Задкулисието в партията достигна своя връх. Всички решения на Областния координатор относно местната структура и поведението в Общинския съвет се взимат на тъмно, след консултации с представителите на БСП и ВМРО в града.
За да не бъдем голословни, ще приведем няколко драстични примера:
1.     През месец март, в съглашение със своите приятели от БСП и ВМРО,  г-н Петров направи опит за смяна на Председателя на ОС от ПП ГЕРБ в полза на избор на председател от БСП. За наша радост, опитът се провали, но само защото двамата претенденти са несравними величини и на повторното гласуване колегите от повечето групи в Общинския съвет проявиха здрав разум.
2.     Говорейки от Ваше име, г-н Петров последователно упражнява натиск върху общинските съветници за консолидация с БСП срещу десния кмет на Плевен, в отговор на жеста на кандидата за кмет на Плевен от БСП, който декларира подкрепа за нашия кандидат на втория тур (което реално не се случи).
3.     Областният координатор оказва постоянен натиск върху общинските съветници да не изразяват мнения и вземат решения, които не са в угода на БСП, независимо от обществения интерес.
4.     Настройва кметовете на малките населени места, издигнати от ПП ГЕРБ и спечелили местните избори, срещу общинските съветници и общинското ръководство.
5.     Оказва натиск върху общинските съветници и общинското ръководство да не участват в листата на ПП ГЕРБ за парламентарните избори през 2021 г., защото вижда в тях заплаха.
6.     Спрени са всички партийни инициативи, защото той не може да организира хора, а благовидният претекст е „липса на средства“.
7.     За всички решения на г-н Петров ние научаваме от местните партийни централи на БСП и ВМРО, включително и за предстоящ удар по Общинското ръководство и общинските съветници, които не играят по неговата свирка.
8.     Непрекъснато се уронват честта и достойнството на общинското ръководство и общинските съветници, които, както се оказва, последни научават за намеренията на г-н Петров спрямо тях.
В резултат на нелогичното поведение на г-н Петров, в центъра на което е собственото му его и близките му контакти с горепосочените местни централи на БСП и ВМРО, както и на подчертано враждебното му отношение към утвърдените в досегашната история на партията местни активисти и явното желание за реваншизъм, е изгубено доверието на младите, образованите, интелигенцията в града, което не може да не ни притеснява.
Последната заплаха на г-н Мирослав Петров е, че на пресконференция ще свали доверието си от нас. Въпросът е с какво самочувствие човек, дошъл преди две години в организация, която други са градили с толкова труд и упорство от създаването й, човек, който руши, а не съгражда, се осмелява да прави такива изказвания. Не той от нас, а ние сваляме доверието си от него, доверие, което той така и не можа да заслужи.
Във връзка с горното, Ви призоваваме да не се доверявате на едностранчивата и изкривена информация, която г-н Петров предава на централата на ПП ГЕРБ, а да изслушате нашите доводи, които, между другото, бяха споделени още преди местните избори и се потвърдиха след тях, че г-н Петров не е в състояние да оглавява структура".
Писмото е подписано от 9 души:
1.     Петя Василева – Председател на Общинската организация на ПП ГЕРБ и зам.- председател на ОбС – Плевен
2.     Владислав Монов – Секретар на Общинската организация и общински съветник
3.     Мартин Митев – Председател на ОбС - Плевен
4.     Д-р Йордан Георгиев – член на Общинското ръководство и общински съветник
5.     Христослав Михайлов – член на Общинското ръководство и общински съветник
6.     Веселка Лилова – Председател на общинската организация на ЖГЕРБ и общински съветник
7.     Йордан Грижов – бивш областен координатор на Младежи ГЕРБ и общински съветник
8.     Цветелин Горанов – общински съветник
9.     Пламен Бешков – член на Общинското ръководство и кмет на с. Дисевица
От членовете на Общински съвет - Плевен от групата на ГЕРБ в настоящия мандат в този списък не присъстват Валентина Вълчанова и Генади Динков.

Няколко часа по-късно дейно в сюжета се включи и БСП. Общинските съветници на партията също сътвориха декларация, с която се разграничиха от случващото се в партията на Бойко Борисов. "Няма как да не възразим срещу намерението на част от общинските съветници на ГЕРБ – Плевен, да се опитват да решават вътрешнопартийните си проблеми на „гърба” на партия, която е член на друго политическо семейство. Смехотворни са тезите, „развити” в съответното „отворено писмо”. От тях се прави опит за внушение, че БСП дирижира вътрешнопартийния и организационен живот на друга политическа структура. Считаме, че би било повече от нормално съветниците на ПП ГЕРБ да положат повече усилия за разрешаване натрупаните тежки социални и икономически проблеми на плевенските граждани, а не да занимават плевенската общественост с вътрешно- партийните си неудачи", декларираха социалистите. 

Още по темата: 
 

членове на общинската организация на ГЕРБ във Видин напуснаха партията. Сред тях са бившият областен управител Албена Георгиева, секретари на местни клубове и бивши кметски наместници, съобщи регионалният вестник „Конкурент“.

 

Ключови думи:

ГЕРБ, Плевен, бунт

Още по темата