Медия без
политическа реклама

От месеци не се плащат компенсации за децата без място в ясла

Според МЗ не е имало действаща наредба за това

23 Ноем. 2023
Pixabay

От лятото родители на деца, за които не се е намерило място в ясла, не получават компенсации, стана ясно от репортаж на БНТ тази сутрин. Бюджетът компенсира с 413 лв. месечно тези семейства, за да си помогнат със сметките за частно детско заведение или детегледачка. Сигналът за проблеми с плащането е от София, където има най-голям недостиг на места в детските ясли и градини.

От обясненията на здравното министерство, което отговаря за яслите, става ясно, че причината е в забавянето на наредбата. До лятото парите са отпускани с постановление на Министерския съвет, а след това е подготвена наредба. Тя обаче е влязла в сила чак в края на октомври - три месеца след влизането на новия бюджет в сила. Така от 1 август до 27 октомври не е имало законово основание да се изплащат тези пари на родителите, обясняват от МЗ пред БНТ.

Проверка на "Сега" в правната система на правителството установи, че на 20 ноември са одобрени допълнителни трансфери до 872 475 лв. за изплащане на компенсации за месец юни. Очаква се забавянето да се навакса.

"Наредбата, уви, се прие през октомври. Защо не се е приело от предходното служебно правителство отговор нямам", коментира Елисавета Белобрадова, която беше един от двигателите за приемането на тези компенсации. Срокът за общините да предадат данните за одобрените заявления към МЗ е изтекъл тази седмица. "Моята работа е да моля и ръчкам министерството да минат тези плащания през Министерски съвет по-бързо, за да дойдат парите при хората съвсем скоро, макар и с огромно закъснение, за което държавата искрено се извинява", написа Белобрадова в профила си във "Фейсбук".

Компенсации получават и родителите на деца, останали без място в детска градина.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

компенсации, деца, ясли

Още по темата