Медия без
политическа реклама

Маркет Линкс: При избори днес "Български възход" е аут от НС

41% от хората нямат доверие в президента, 43% - в служебния премиер

30 Дек. 2022Обновена
Едва 32% от хората заявяват, че твърдо ще гласуват на предстоящи избори
Илияна Кирилова
Едва 32% от хората заявяват, че твърдо ще гласуват на предстоящи избори

Ако изборите бяха сега, партията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход" би изпаднала от парламента. Това показват данни от ново национално проучване на "Маркет ЛИНКС", финансирано и реализирано съвместно от Би Ти Ви и социологическата агенция. То е проведено сред 1022 лица над 18 г. в страната в периода 10-20 декември 2022 г. по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.

Според анкетираните при предсрочни избори първа политическа сила е ГЕРБ - с 12.1% от гласовете на всички и 22.6 - на гласуващите. Втора е "Продължаваме промяната" - със 7.1% от гласовете на всички и 16.2% на гласуващите, трета - ДПС (съответно с 5.3% от гласовете на всички и 12.2% от тези на гласуващите), а четвърта - "Възраждане" (5.7 и 10%). На пето място в парламента според изследването се нарежда БСП (5.1% и 9.6%), следвана от "Демократична България", която е на ръба (3.6 и 8.3%). Под 4%-та бариера остава "Български възход" с 2.3% от гласовете на всички и 2.6% от тези на гласуващите. Както и в момент, "Има такъв народ" не влиза (с 1.6 и 2.2%).

"За съжаление, готовността за гласуване намалява. Понастоящем готовност за гласуване изразяват само твърдите партийни електорати", коментира социологът Добромир Живков. По думите му 32% от хората заявяват, че твърдо ще гласуват, 26% със сигурност няма да гласуват, а 16% се колебаят. 

57% от българите смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори. 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят, показва още проучването.

 

Удовлетворение от развитието на страната

"За съжаление, от гледна точка политическата ситуация в страната българските граждани дават много ниски оценки. Изразяват своето опасение и страхове от това как ще се развива България като цяло", заяви Живков. По думите му всички обществени очаквания са свързани с това дали ще има редовен кабинет. "Виждаме голям спад на удовлетворението от развитието на страната. Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор", добави социологът.

 

Доверие в политически фигури

Според Живков политическата криза води до спад на доверието в политическата класа. 76% от запитаните нямат доверие на съпредседателя на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков, докато едва 19% му имат доверие.

За първи път се отчитат малко по-висока степен на недоверие към президента Румен Радев, отколкото на доверие. "През годините той се радваше на доверие от около 55%. Сега 40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова", посочи Живков. 43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие. По настоящем правителството и в частност служебният премиер остават в сянка, основния фокус е върху политическите лидери и всички те отбелязват спад през последните месеци.

51% смятат, че политическата отговорността при неуспех на това Народно събрание да гласува редовен кабинет би била на всички политически сили, включително и на президента. 14% смятат, че отговорността би била на ГЕРБ, а 6% на "Продължаваме промяната".

 

Още по темата