Медия без
политическа реклама

“Маркет линкс“: ГЕРБ задминава ПП като първа политическа сила

04 Апр. 2022
bTV

ГЕРБ изпреварва "Продължаваме промяната" като първа политическа сила у нас. Това сочат данните от национално проучване точно година след последните редовни избори за Народно събрание. Анкетата е финансирана и реализирана съвместно от "Маркет линкс" и bTV, като е проведена сред 1029 пълнолетни лица в периода 22-29 март.

Резултатите показват, че ако днес се проведат парламентарни избори, ГЕРБ би получила малко над 22% от гласовете, докато подкрепата за ПП би била под 20%. Трета политическа сила би била БСП с почти 12%. ДПС и "Възраждане" биха събрали еднакъв вот - 8,2%. При предсрочни избори в парламента към днешна дата биха влезли още "Демократична България" (7,6%) и "Има такъв народ" (6,7%).

Данните от проучването показват още, че доверието към кабинета спада с 10% в сравнение с януари. Сходна е тенденцията и при доверието в Народното събрание, като от януари до март доверието е спаднало със 7%.

Кирил Петков продължава да е най-харесваният политически лидер у нас с 27% одобрение. На този фон недоверието срещу него е 50%. След него е председателят на ГЕРБ Бойко Борисов с 21% одобрение и 65% неодобрение. Слави Трифонов е предпочитан от 18% от анкетираните, а недоверието към него е 64%.

Костадин Костадинов е предпочитан от 16% (при неодобрение 60%), Корнелия Нинова има 15% одобрение (неодобрение 69%), а Христо Иванов е предпочитан от 14% от анкетираните (60% неодобрение). Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ получава доверието от 11% от запитаните (при неодобрение от 77%).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата