Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ловен парк продаде изгодно имот на фирма - длъжник на шефа в горското

В същото време ловен парк "Паламара" е наемател на помещение, чийто собственик пак има голям паричен дълг към Бейзат Яхя

БГНЕС
Бейзат Яхя с Бойко Борисов в с. Венец

Председателят на управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, под чиято шапка е популярното ловно стопанство "Паламара", е декларирал огромно лично вземане от същата фирма, която преди няколко месеца закупи изключително изгодно голям имот от ловния парк в шуменското с. Венец. В имуществената декларация за 2019 г. на Бейзат Яхя е отбелязана сумата 162 800 лв., която фирмата "Еколес Венец" ЕООД му дължи на основание договор за паричен заем. Това е дружеството, което придоби от "Паламара" парцел от 12 дка , върху който са построени три масивни сгради с обща площ 842 кв. м., за едва 83 200 лв.

Шефът в горското в Шумен - Яхя, и собственикът на "Еколес Венец" Бейзат Феим са функционирени на ДПС в региона. Освен това има редица съмнения, които витаят около търга за продажбата на големия имот в с. Венец. На първо място, оценителят Симеон Бънков, който определи първоначална цена на парцела от 81 300 лв., е пряко свързан с Бейзат Яхя. И двамата са в управата на сдружението "Ловно-рибарско дружество "Паламара". В организацията е и синът на Яхя - Илтер Бейзатов Садъков.

Освен това печелившата фирма "Еколес Венец" владее въпросния имот от 5 години преди да го купи на търга през май. През 2015 г. тя сключва 10-годишен договор за наем с ловно стопанство "Паламара" за същия терен със сградите в с. "Венец". Дружеството също така многократно печели търгове на горското в Шумен за добив на дървесина. Любипитно е още, че "Еколес Венец" първоначално е регистрирана в жилище в блок на ул. "Кирил и Методий" в с. Венец, като в същата сграда е регистрирана и фирмата на сина на Яхя - "Ил Бе Са" ЕООД.

Могат ли почти 12 000 кв. м площ и три масивни сгради, намиращи се в популярно ловно стопанство, да струват 81 000 лв. Могат, ако ги продава държавата и ако кандидатите са неслучайни бизнесмени. На 1 април 2020 г.

"Сега" опита да разбера как е било взето решението за провеждане на търга за имота на "Паламара", като изпрати искане по Закона за достъп до обществена информация за протокола от заседанието на Североизточното държавно предприятие - Шумен (СИДП), когато е гласувана продажбата. Именно Бейзат Яхя е председател на управителния съвет на горското, който е дал съгласието си. Оттам обаче отказаха да предоставят документа с безумния аргумент, че в него се съдържали решения и по други въпроси - сякаш дейността на държавното предприятие е секретна. Вместо това отговориха, че теренът със сградите се продава, защото не се използва за нуждите на "Паламара".

Още по-странно е, че докато ловното предприятие иска да се отърве от недвижимата си собственост, сключва 15-годишен договор за наем на 321 кв. м помещение в с. Венец, чийто собственик е функционер на движението на Доган. Наемодателят - фирмата "Б-НАС" ЕООД се притежава от Назиф Ахмед Сейфула, дългогодишен член на ДПС. Неотдавна шефът в горското Бейзат Яхя продава на "Б-НАС" пристройка в същата сграда, която "Паламара" наема.

Справка в имуществената декларация на Яхя показа, че и тази фирма заедно с физическото лице са в негов дълг. Дружеството "Б-НАС" дължи на Бейзат Яхя 45 700 лв., а Назиф Сейфула лично му дължи 107 000 лв. На практика се получава така - от една страна, ловно стопанство "Паламара" продава изгодно имот на дружество, което има да дава пари на шефа в горското с право на глас в продажбата. От друга страна ловното предприятие наема за нуждите си друг имот, но и този път от човек, от когото Бейзат Яхя има вземане.

Апетитният имот от почти 12 дка с три масивни сгради в шуменското с.  Венец, който държавното ловно стопансто "Паламара" обяви за публична продан в началото на април, вече е собственост на частно лице.

ЛЮБИМО МЯСТО НА ВЛАСТТА

Ловното стопанство "Паламара" и местната община са любимо място за отдих на премиера Бойко Борисов. Наскоро в социалните мрежи бе разпространена информация, че Борисов е почивал в ловния парк, стопанисван от Валентин Златев, докато е бил на обиколка в Североизточна България, за да инспектира строителството на магистрала "Хемус". Очевидец твърди, че на 24 и 25 април премиерът, придружаван от охрана на НСО, е отсядал в "Паламара", където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от "Сега" дали това отговаря на истината, Борисов отговори единствено: "Не. Отдавна не ловувам". От СДП-Шумен не пожалаха да кажат дали премиерът е посещавал хижите.

През годините обаче премиерът е показал, че ловният парк и с. Венец не са му чужди. През 2014 г. беше заснет по време на събор с конни надбягвания и народни борби в селото да седи до настоящия шеф в Горското Бейзат Яхя и бизнесмена Валентин Златев. Поводът за събитието тогава беше обрязването на двамата внуци на Яхя.

През 2013 г. пък избухна скандал, след като стана ясно, че военни хеликоптери на няколко пъти са били използвани като въздушни таксита за представители на Министерския съвет. Според справката на военните на 15, 17 и 18 септември 2011 г. хеликоптерите са извършили три полета до района на Шумен. Крайната точка е била държавното ловно стопанство "Паламара".

Още по темата