Медия без
политическа реклама

Любимо на премиера ловно стопанство засекрети на кого продава имоти

Близо 12 дка от "Паламара" са станали частна собственост на изгодна цена

Премиерът Бойко Борисов с шефа в Североизточното държавно предприятие Бейзат Яхя в шуменското село Венец.
БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов с шефа в Североизточното държавно предприятие Бейзат Яхя в шуменското село Венец.

Апетитният имот от почти 12 дка с три масивни сгради в шуменското с. Венец, който държавното ловно стопансто "Паламара" обяви за публична продан в началото на април, вече е собственост на частно лице. Въпреки че търгът с тайно наддаване се състоя на 5 май, към днешна дата няма публикуван протокол от провеждането или заповед за класиране. От Североизточното държавно предприятие, под чиято шапка е ловният парк, отказват да дадат информация колко оферти са подадени и кой е новият собственик на имота. Оттам обясниха за "Сега", че документите са изпратени в Министерството на замеделието и горите, което трябва да ги потвърди. Едва след това евентуално ще бъдат публикувани.

От МЗХГ обаче отрекоха да са получили документи от горското предприятие. "Към момента в министерството не е постъпвал протокол от проведения търг", съобщиха за "Сега" от МЗХГ. Единствено от областната администрация на Шумен, която се води собственик на терена в с. Венец, дадоха информация. "Постъпила е една оферта, за която е установено, че отговаря на всички изисквания. Протоколът е изпратен в земеделското министерство", заяви областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и уточни, че не знае от кого е офертата.

Могат ли почти 12 000 кв. м площ и три масивни сгради, намиращи се в популярно ловно стопанство, да струват 81 000 лв. Могат, ако ги продава държавата и ако кандидатите са неслучайни бизнесмени. На 1 април 2020 г.

Както "Сега" писа, на 1 април 2020 г. беше обявен търг с тайно наддаване за продажбата на урегулиран поземлен имот от 11 960 кв. м площ, от които 842 кв. м са застроени, в шуменското село Венец, популярно с това, че се намира в ловното стопанство "Паламара". Върху парцела има три сгради - 120 кв. м панелна конструкция, построена през 1984 г., и две масивни конструкции от 120 кв. м и 540 кв. м. Началната цена без ДДС беше 81 300 лв.

Имотът е собственост на областната администрация в Шумен, но е даден за управление на ловното предприятие. Поради това земеделският министър Десислава Танева е дала изрично съгласие за публичната продан. Решението да се състои търгът обаче е взето на заседание на Управителния съвет на Североизточното държавно предприятие (СИДП), което управлява "Паламара". Оттам отказаха да отговорят какво налага продажбата на имота. Две седмици, след като редакцията изпрати писмено запитване, директорът на горското Веселин Нинов ни уведоми, че то няма белезите на искане по Закона за достъп до информация и ни препоръча да попитаме отново.

Тъй като имотът на стопанство "Паламара" се намира на хубаво място, непосредствено до ловните резиденция и парк, а и заради огромната си площ от почти 12 дка, заедно с постройки, стои въпросът дали 81 300 лв. не е ниска цена за продажба. Лицензираният оценител, изготвил оценката на земята ведно със сградите, се казва Симеон Бънков. Справка на показа, че той е свързан с управителния съвет на държавното горско предприятие и в частност с неговия председател Бейзат Яхя. И двамата са управители в сдружението "Ловно-рибарско дружество "Паламара".

Яхя е дългогодишен висш функционер на ДПС в региона и е сочен за един от най-влиятелните хора в Североизточна България. Освен това е личен приятел с бившия шеф на "ЛУКойл" Валентин Златев. Докато председателства управителния съвет на Горското, Бейзат Яхя е и три мандата поред председател на общинския съвет в с. Венец.

Материален интерес към апетитния парцел на ловното предприятие "Паламара" би имал човек със сериозни бизнес начинания в с. Венец и околностите. На това описание безспорно отговаря бившият шеф на "ЛУКойл" Валентин Златев. Фирма, управлявана от неговия баща Васил Златев - "Тера Тур Сервиз", която развива туристическия бизнес на семейството по Черноморието и в Правец, стопанисва ловния парк от 2009 г.

 

ЛЮБИМО МЯСТО НА ВЛАСТТА

Ловното стопанство "Паламара" и местната община са любимо място за отдих на премиера Бойко Борисов. Преди седмица в социалните мрежи бе разпространена информация, че Борисов е почивал в ловния парк, стопанисван от Валентин Златев, докато е бил на обиколка в Североизточна България, за да инспектира строителството на магистрала "Хемус". Очевидец твърди, че на 24 и 25 април премиерът, придружаван от охрана на НСО, е отсядал в "Паламара", където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от "Сега" дали това отговаря на истината, Борисов отговори единствено: "Не. Отдавна не ловувам"От СИДП-Шумен не пожелаха да кажат дали премиерът е посещавал хижите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата