Медия без
политическа реклама

Неизвестни саботират бутането на имението на Гайтански до яз. "Искър"

Автомобил пречи на достъпа до ловното стопанство, а кабелите на багерите са прерязани

02 Апр. 2024
Преди дни започна бутането на незаконните сгради край язовир "Искър".

Неизвестни лица саботират премахването на незаконните сгради на територията на Държавно ловно стопанство "Искър". Днес заместник-кметът по финансите на София Иван Василев се опита да извърши проверка в базата. От нея стана ясно, че порталът на стопанството е препречен с автомобил, който не позволява на строителната техника да влезе и да продължи бутането. Освен това багерите на общинското дружество "Софекострой" са изкарани извън стопанството и са с прерязани кабели. Поради тези причини събарянето на сградите, което започна в петък, е било преустановено през почивните дни и вчера. От Столична община съобщиха, че ще се сезират прокуратурата за повредената техника. 

В присъствието на журналисти Василев направи неуспешен опит да се свърже по телефона с шефа на ловното стопанство Иван Дивизиев. Същото се случи и при позвъняване на Валентин Чамбов, който е директор на предприятието, под чиято шапка е стопанството край язовир "Искър". Василев поясни, че вчера е говорил с Дивизиев, който му обяснил, че не знае чий е автомобилът, пречещ на достъпа до управляваната от него база. Василев съобщи, че е разговарял и с представители на СДВР, които му отговорили, че няма да съдействат и да осигурят влизането на общината в ловното стопанство, тъй като екипите им били "на терен".   

Заместник-кметът на София каза още, че вече са взети мерки и че дейностите по бутането все пак ще продължат. По-късно главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че ЦГМ е преместил автомобила-преграда и работата е възстановена. Той каза още, че на портала на стопанството е била поставена заповед, с която се забранява достъпа, тъй като това можело да се отрази отрицателно на бременността на кошутите. "Тази сграда се строеше незаконно повече от година и половина и през това строежът не пречеше нито на дивеча, нито на някой друг в ловното стопанство", коментира Здравков.      

Както "Сега" нееднократно писа, за трите постройки беше установено, че са строени без необходимите разрешения от фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. В края на март на старта на събарянето им присъства кметът на София Васил Терзиев. Той поясни, че срокът за доброволно изпълнение е изтекъл и че общината е пристъпила към премахването им. Терзиев изчисли, че бутането на сградите ще отнеме между 3 и 6 месеца и ще струва на общината до 2.4 млн лв., след което сумата ще бъде предявена по съдебен ред на дружеството.

Преди време Върховният административен съд реши окончателно, че постройките край язовир "Искър", известни като имение на Вълка, трябва да бъдат съборени от фирмата "Био Майнинг", която ги е построила. Решението се отнасяше до заповед на главния архитект на Столичната община, с която се възлага на "Био Майнинг" и на Държавно ловно стопанство „Искър“ - териториално поделение на „Югозападно държавно предприятие“, да съборят незаконния строеж.

Става дума за едноетажна масивна стопанска сграда (представяна с предназначение за аклиматизация на дива свиня) и едноетажна масивна постройка - помощна сграда към нея. Двата обекта отдавна са обявени за незаконни, но замесените страни дълго не можеха да се разберат за събарянето им. И горското стопанство, и "Био Майнинг" обжалваха заповедта на Столичната община. В жалбите им се изтъква, че постройките не са нови, освен това строителните работи се извършвали в хипотезата на аварийност.

Административният съд ги отхвърли, но фирмата и горското обжалваха пред ВАС. Върховните магистрати отмениха само частта за държавното горско стопанство, като оставиха решението в останалата му част. От това произтече, че Гайтански сам трябва да събори постройките. 

Още по темата