Медия без
политическа реклама

"ЛУКойл" призна, че готви продажба на бургаската рафинерия

Компанията се оплака от дискриминационни закони и нецивилизовани политически решения

05 Дек. 2023Обновена

"ЛУКойл" ще преразгледа стратегията си по отношение на активите си в България. Това съобщиха от компанията днес.

"Предвид  същественото изменение на условията за осъществяване на дейността на предприятията от Групата „ЛУКойл" на територията на България, Компанията започна работа по преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив. С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса", се казва в специално съобщение.

Новината донякъде бе очаквана, тъй като финансовият министър Асен Василев вече обяви преди месец, че натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България е накарал „ЛУКойл Нефтохим” да започне процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. 

Припомняме, че държавата отне концесията на пристанището на рафинерията и сериозно съкрати действието на дерогацията (изключението от петролните санкции срещу Русия) за внос и преработка на руски петрол и износ на получените нефтопродукти - предстои гласуване в парламента това да се случи между 1 и 15 март 2024 г.

"Групата „ЛУКойл" активно инвестира в развитието на активите си в България вече повече от 20 години. В частност, инвестициите в нефтопреработвателния завод в Бургас, надхвърлящи 3,4 млрд. щатски долара, превърнаха предприятието в една от най-екологичните и високотехнологични рафинерии в Европа. Освен това е създадена модерна пласментна мрежа, включваща 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства. Осъществявайки  дейността си в България, Групата традиционно поддържа високи световни стандарти на корпоративна и социална отговорност", се посочва още в съобщението.

"Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната. Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, спрямо която няма наложени санкции на Европейския съюз и САЩ, и която изпълнява всички свои задължения пред държавата и работниците си, вреди на бизнеса на компания ЛУКОЙЛ, на инвестиционния климат в България, неумолимо руши имиджа на Републиката в очите на световния бизнес, негативно влияе върху приходите в държавния бюджет", посочват от компанията. Оттам уточняват, че ще информират държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици „ЛУКойл" за по-нататъшните си действия по отношение на активите си в България. 

РЕАКЦИЯ

"Няма риск страната ни да остане без гориво. Ако искате да продадете нещо, ще гледате то да е печелившо и да работи", коментира финансовият министър Асен Василев съобщението на "ЛУКойл", че обмисля продажба на бизнеса си в България.

Василев първи заговори за подобни намерения на компанията. В интервю пред "Файненшъл Таймс" през октомври той обяви, че натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България е накарал „ЛУКойл Нефтохим” да започне процес на продажба на рафинерията си Бургас. "Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността и има индикации за интерес", каза Василев. Тогава основният акционер в "ЛУКойл Нефтохим" - швейцарската "Литаско" (Litasco SA), отрече да води разговори за продажба, както и да е получавала оферти.

"Радвам се, че официално са обявили това. Както знаете, ние имахме изпреварваща информация, че този процес е започнал още през края на септември - началото на октомври", каза днес финансовият министър. И добави: "Всяка една компания има възможност и право да прецени къде да оперира и какво да прави със собствените си активи. От гледна точка на българското правителство, ние трябва да подсигурим през нашия представител, който е в компанията, че ще продължи да оперира рафинерията по възможност със стратегически инвеститор и че всъщност българският интерес ще бъде защитен".

Веднага се чуха и предположения кой ще е новият собственик на рафинерията. Икономистът Евгений Кънев очаква купувач на активите на „ЛУКойл” у нас да бъде азерската СОКАР

„Очаквам с голяма степен на вероятност купувач да бъде СОКАР, доколкото Русия има участие в нея. Доколкото познавам руския подход към такъв тип операции, не очаквам да има някакви сътресения”, каза Кънев пред Нова нюз. По думите му е нормално „ЛУКойл” да разглежда стратегия за разделяне с рафинерията, тъй като забраната на внос на руски нефт ще направи половината от компанията ненужна. „Предстои да разберем какво ще се случи с бензиностанциите и складовите бази, чрез които „ЛУКойл” упражняваше прекомерно пазарно влияние и монополна сила”, уточни Кънев.

Икономистът коментира още, че действието на дерогацията е помогнало на страната ни да осигури ритмични доставки на петрол и рафинерията да работи без сътресения и да снабдява вътрешния пазар с горива. "Можеше и да не е така. Но безспорно най-много спечели „ЛУКойл” – от разликата между цената на руския петрол, която потъна заради санкциите. Това помогна на компанията да трупа печалби. Може би е спечелила и от експорта на нефтопродукти”, каза още Кънев.

Съобщението на "ЛУКойл", че обмисля разделяне с активите си в България, идва ден след като премиерът Николай Денков увери еврокомисаря по финансите Марейд Макгинес, че няма никакви основания да се смята, че компанията нарушава петролните санкции срещу Русия. "Всички проверки на правителството показват, че "Лукойл Нефтохим" не е нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон и нито една митническа проверка. Без да има ясни доказателства, не бих искал и медиите и политиците да злоупотребяват с обвинения. Ако се намери следа за нарушения, ще бъдем ясни и прозрачни и ще го представим пред вас", каза министър-председателят. 

В СИНХРОН

Напълно очаквано най-големият днешен критик на "ЛУКойл" Делян Добрев от ГЕРБ не закъсня с коментар по темата, а малко след това го подкрепи и Делян Пеевски от ДПС.

"От "ЛУКойл" виждат, че цялата работа с руския петрол и с износа на горива в открито море започва да се разплита и се готвят да напускат, аз така го разчитам - готвят се за бягане", каза Делян Добрев, цитиран от БТА. "Цялата схема с дерогацията в последната година и половина в България започва да се разплита, целият свят вижда, че от 15 млн. барела руски нефт преди войната, ние започнахме да купуваме по 45 млн. барела и то в режим на санкции. Къде отива това гориво ще бъде уточнено съвсем скоро, защото ние вече имаме имената на корабите, дестинацията в открито море, имаме корабите, на които са претоварвали, и сателитни снимки къде са отивали тези кораби", добави хасковският депутат.

Добрев не изключва в следващите дни "ЛУКойл" да се опитат да провокират протести и затваряне на магистрали. Той обяви, че още днес ще внесе в парламента поредна промяна в закона за дерогацията, според която от 1 януари да се прекрати нейното действие. Добрев ще настоява законопроектът да бъде гласуван на две четения в четвъртък, за да не се губи време.

Той разкритикува и премиера Николай Денков, който вчера обяви, че компанията не нарушава нито един закон у нас: "Такава защита от действащ български премиер, за която и да е компания в България, досега не бях чувал. Това са 100-процентови гаранции как тази компания не е нарушила нищо нито в България, нито в Европа, нито е правила някакви незаконни дейности".

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски също коментира новината, че "ЛУКойл" обмисля да напусне България. Той е разговарял с председателя на комисията по енергетика Делян Добрев и подкрепя "напълно това, което смята да предложи Добрев - дерогацията за "ЛУКойл" за вноса на руски петрол да бъде прекратена от 1 януари 2024 г.". "Очаквам той да продължи разговорите с лидерите за постигане на парламентарна евроатлантическа подкрепа", каза Делян Пеевски.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата