Медия без
политическа реклама

Лейбъристи и граждани в повече превземат села и паланки

Отдавна е налице тенденция партийни марки да се дават под наем

12 Ноем. 2023
Самоков - хубав край с хубави хора и с... лейбъристи
FB/Община Самоков
Самоков - хубав край с хубави хора и с... лейбъристи

Местните избори са винаги от полза за българската политическа география - или я разширяват, или поне подплатяват. В градове, села и паланки виреят формации, които избирателят чува веднъж на 4 години. Така бе и този път.

Ако някой не знае, най-после следва да разбере - има не само британски, ами и български лейбъризъм; той си има столица - Самоков. Както преди 4 години, така и сега партия на име "ОБТ Български лейбъристи" спечели цели 6 мандата в общинския съвет - и е трета политическа сила, след ГЕРБ и БСП (по 7). Освен това има и кметове в местните села, а по-преди - дори председател на общинския съвет. В Самоков формацията е свързана най-вече с местния бизнесмен Емил Кривошиев. "ОБТ Български лейбъристи" е, разбира се, формацията на покойния професор Кръстьо Петков. Има позиции и на други места, дори в град като Варна.

Както е известно "Партията на ЗЕЛЕНИТЕ", която някои бъркат с партията на Борислав Сандов, Тома Белев и Владислав Панев, ама не е тя, си притежава цял кмет в областен град - Огнян Атанасов, Кюстендил. Два мандата триумфира и "Пряка демокрация" -  в Ямбол чрез кмета Валентин Ревански. "Пряка демокрация" не бива да се бърка с "Български съюз за директна демокрация", който например си имаше човек на балотаж в Несебър.

Замалко и "Нашият град", някогашната морска бизнес партия, да овладее планината - Смолян, през Стефан Сабрутев. Но той загуби балотажа от Николай Мелемов (ГЕРБ) със 140 гласа разлика. Всъщност, "Нашият град" държи позиции в доста малки общини от вътрешността на страната. Колкото до Смолян, е редно да се отбележи, че Мелемов и Сабрутев бяха на балотаж и преди 4 години. Но Сабрутев тогава бе от БСП.

По тепетата пък се появи група съветници с фамозно име: "Браво, Пловдив". Тя ползва регистрацията на "Българска прогресивна линия".

 

ТЕНДЕНЦИЯ

Има една доста интересна тенденция в политическото строителство с оглед на влизането в местната власт. Ако преди 20 години бе модно да се правят бизнес или всякакъв друг вид партии, то отдавна практиката е друга - просто се ползва някоя регистрация в ЦИК - така в различни населени места се появяват групи хора с еднакъв бранд, без да имат общо помежду си. Такива са почти всички от гореизброените формации, а и други - "Алтернативата на гражданите", "Граждани на общината" (думичката "гражданин" е евъргрийн)... Съответните кандидати, за да не пилеят време по регистриране, събиране на подписи, или пък са решили да се явят в последния момент, се обръщат към съответния бранд. А държателите му също едва ли остават недоволни, тъй като това си е форма на франчайзинг, тоест вид даване под наем.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

местни избори, партии

Още по темата