Медия без
политическа реклама

Левите конкуренти на БСП призоваха за свалянето на Нинова

Според новото обединение столетницата може да се обнови, само ако се отърве от "натрапения вождизъм"

20 Яну. 2023ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Пресцентър на АБВ
Георги Първанов е сред основните движещи фигури на новото обединение.

Групата леви партии и политици, които в края на 2022 г. се захванаха да изградят нова лява коалиция, вече действат за общото си явяване на следващите предсрочни избори. Както изглежда, идеята им е да използват БСП като ракета-носител, като за това първо трябва да се отърват от соцлидера Корнелия Нинова.

Вчера те проведоха национална среща в Пловдив, в която взеха участие АБВ на експрезидента Георги Първанов, „Изправи се България“ на бившия депутат от БСП Мая Манолова, „Движение 21“ на друга видна бивша социалистка – Татяна Дончева, МИР на Симеон Славчев и др.

Участваха, както миналата година, и представители на партийното ръководство на БСП, които са опозиционно настроени спрямо Нинова – като Костадин Паскалев. Всъщност, Паскалев откри конференцията. Той беше, също така, политикът, който инициира първата среща на левите през ноември м.г. Това е показателно, че вътрешната опозиция в БСП действа съгласувано с други политически сили срещу „Позитано“ 20.

На срещата беше прието обръщение към БСП да се присъедини към обединението на левите формации. Нещо повече – казва се, че такова обединение „не може и няма как да бъде във вреда на БСП“. В същото време обаче се намеква, че социалистите трябва да свалят Корнелия Нинова.

„Обновлението на БСП е задължително условие за възстановяване силата на партията, която трябва да загърби натрапения вождизъм, да бъде прекратена изтощителната вътрешнопартийна война, да възстанови принципа на демократичното единство“, пише в обръщението. Това е очевидна препратка към Нинова, която е обвинявана от нейните противници, че управлява авторитарно соцпартията.

Участниците в конференцията са решили да се готвят заедно за участие в предстоящите парламентарни избори, а след това и в местните избори. Съдейки по печалната съдба на други подобни леви обединения в миналото, единственият им шанс за успех е да се прикрепят към БСП. А това минава през свалянето на Нинова от поста й. Затова вътрешната опозиция в БСП се готви да атакува партийния водач на предстоящия конгрес на столетницата през февруари т.г.

От БСП омаловажиха опита на група политици и партии да стартират разговор за ново голямо ляво обединение. Днес зам.

 

Още по темата