Медия без
политическа реклама

Късо съединение от бойлер подпалило Пампоровата къща в Пловдив

21 Яну. 2024Обновена
Скрийншот Нова нюз
Кмет и пожарни се появиха на мястото на инцидента

Пожар избухна в къща, която е паметник на културата в Стария град в Пловдив. Огънят е обхванал покрива на Пампоровата къща, която се ползва като гримьорна към Античния театър в Пловдив, съобщава Нова тв.

Системата за пожароизвестяване се е задействала около 18.15 ч. в събота вечер. Дежурните охранители веднага са подали сигнала, на който огнеборците са реагирали светкавично. От пожарната съобщиха, че огнената стихия е обхванала 15 квадратни метра от покривната конструкция. Засегнати са и две стаи.

„Причината, която споменаха от Пожарна безопасност, е късо съединение от бойлер на втория етаж. Казаха ми, че дори и да не е включен бойлерът, може да стане късо съединение. Но предстои това да бъде установено”, заяви директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив” Елена Кантарева. „Къщата не се ползва след приключване на сезона през октомври, имало е единични влизания на наши служители, но нищо не са включвали”, заяви още тя.

Пет пожарни автомобила се включиха в потушаването на огъня.

Пожар избухна в Пампоровата къща до Античния театър в Пловдив

Къщата в подножието на Античния театър е застрахована, уточни доц. Кантарева. Тя е паметник на културата от местно значение.

Огледите ще продължат и днес.

Кметът Костадин Димитров увери, че ще се предприемат всички стъпки за ремонта на Пампоровата къща, а сезон 2024 на Античния театър не е застрашен.

 

Още по темата