Медия без
политическа реклама

Къпалнята "Мария Луиза" ще бъде възстановена от фирмата собственик

Компанията обещава да премести оградата на комплекса в реалните граници на обекта

13 Юни 2022
Къпалнята "Мария Луиза" не работи от 2005 г.
Васил Нанчев
Къпалнята "Мария Луиза" не работи от 2005 г.

Дружеството собственик на лятната къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина в София има намерение да спре разрухата на обекта, да го възстанови и отвори за посетители. Съобщението е на „Парк Мария Луиза“ АД и е направено от Тодор Тодоров, ръководител на проектите на фирмата. Комплексът не функционира от 2005 г. 

„Изразяваме нашето намерение да възстановим къпалнята "Мария Луиза" в нейните реални граници. През другата седмица внасяме заявление за издаване на виза за проектиране, която се надяваме до няколко месеца да ни бъде издадена“, обяви Тодоров. Той каза още, че междувременно оградата на къпалнята трябва да бъде преместена, за да отговаря на реалните граници на имота. Каква ще бъде стойността на инвестицията ще стане ясно, след като бъде издадена визата за проектиране, уточни Тодоров. „Комплексът е много голям и неговото състояние е много лошо, но ние сме силно мотивирани да променим това положение и в най-скоро време плувният комплекс да бъде реконструиран и отворен към парка и гражданите на София“, каза още той.

"Идеята ни е къпалнята да стане по-достъпна за гражданите, да има по-малко огради и стълби, за да могат повече семейства с деца и хора с увреждания да я посещават. Къпалнята ще е част от Борисовата градина, а не както сега - самотен остров. Басейните ще се запазят и реконструират, има констатирани доста тежки конструктивни нарушения - на трибуните, кулата за високи скокове е доста зле и има доста части от сградата, които са си направо опасни", обясни арх. Невена Русева, директор проекти в проектантското бюро „Десет“, което е наето за възстановяването на комплекса. „В подземните две нива на къпалнята пък ще могат да се използват за спа център, съблекални и други развлекателни центрове. Ще има кафета и ресторанти, но ще бъде на сегашната си площ. Парковата част на комплекса пък ще се отвори към Борисовата градина и ще има алеи и детски площадки, фонтани и чешмички. Ще ма и минерален басейн, защото там има извор, който никога не се е ползвал. Комплексът ще може да се ползва и от професионални спортисти. Ще запазим условията за провеждането на състезания", обясни арх. Русева.

От 2003 г. насам Столична община е миноритарен собственик в "Парк Мария Луиза" АД чрез общинската фирма "Софийски имоти", което държи 41.96% от собствеността. Останалите 58.04% си поделят фирмите - "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД. "Юромарк асет мениджмънт" се свързва с известния бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. "Карплеон" пък е собственост на американското дружество Carpleon. За нея също се смята, че е контролирана от Гайтански. 

В навечерието на последните местни избори през 2019 г. кметът на София Йорданка Фандъкова за пореден път обеща на столичани да направи всичко възможно комплексът да стане отново общински или поне да заработи. През март 2020 г.  Столична община възложи на общинската фирма "Софинвест" да изготви пазарна оценка на терена, върху който е изградена къпалнята с изградените върху него сгради и съоръжения. На оценителя бе наредено да изчисли и цената на дейностите, които биха позволили възстановяване на работата на съоръжението като къпалня. В началото на 2021 г. обаче стана ясно, че през изминалите около 10 месеца „Софинвест“ не е свършила никаква работа по изготвянето на пазарната оценка, като дори не е влязла в имота. Причината била, че от Столична община не са осигурили достъп до обекта, който  пък трябвало да се даде от собственика на имота. Управителят на дружеството инж. Чавдар Гигов призна, че за пръв път, откакто е негов ръководител, се случва да не може да направи пазарна оценка на обект заради отказан достъп от собственика.

Къпалнята "Мария Луиза", състояща се от спортен басейн, четири по-малки басейна, съблекални и други съоръжения, заема имот с площ близо 35 300 кв. м. в Борисовата градина. От дълги години комплексът не работи и все повече се саморазрушава. 

Още по темата