Quantcast
КПКОНПИ проверява горското в Шумен по разследване на "Сега" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

КПКОНПИ проверява горското в Шумен по разследване на "Сега"

Комисията установи конфликт на интереси при двама общински съветници - от Царево и Твърдица
Обновена
1 697
Премиерът Бойко Борисов до шефа в горското в Шумен Бейзат Яхя

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започна проверка за конфликт на интереси след разследване на "Сега", от което става ясно, че председателят на управителния съвет на „Североизточно държавно предприятие“ в Шумен е дал голям паричен заем на фирма, която спечели търг за продажба на апетитен имот на териториалното поделение на горското - ловно стопанство "Паламара".

В имуществената декларация за 2019 г. на Бейзат Яхя е отбелязана сумата 162 800 лв., която фирмата "Еколес Венец" ЕООД му дължи на основание договор за паричен заем. Това е дружеството, което придоби от "Паламара" парцел от 12 дка , върху който са построени три масивни сгради с обща площ 842 кв. м., за едва 83 200 лв. без ДДС. Решението за провеждане на търг за продажба на въпросния имот обаче е взето от управителния съвет на СИДП-Шумен, в който член е именно Яхя.

Шефът в горското в Шумен - Яхя, и собственикът на "Еколес Венец" Бейзат Феим са функционирени на ДПС в региона. Освен това има редица съмнения, които витаят около търга за продажбата на големия имот в с. Венец. На първо място, оценителят Симеон Бънков, който определи първоначална цена на парцела от 81 300 лв., е пряко свързан с Бейзат Яхя. И двамата са в управата на сдружението "Ловно-рибарско дружество "Паламара". В организацията е и синът на Яхя - Илтер Бейзатов Садъков.

Освен това печелившата фирма "Еколес Венец" владее въпросния имот от 5 години преди да го купи на търга през май. През 2015 г. тя сключва 10-годишен договор за наем с ловно стопанство "Паламара" за същия терен със сградите в с. "Венец". Дружеството също така многократно печели търгове на горското в Шумен за добив на дървесина. Любипитно е още, че "Еколес Венец" първоначално е регистрирана в жилище в блок на ул. "Кирил и Методий" в с. Венец, като в същата сграда е регистрирана и фирмата на сина на Яхя - "Ил Бе Са" ЕООД.

Справка в имуществената декларация на Бейзат Яхя показва още, че и друга фирма, както и физическо лице му дължат солидна сума. Става дума за дружеството "Б-НАС" ЕООД се притежава от Назиф Ахмед Сейфула, дългогодишен член на ДПС. Ловно стопанство "Паламара" сключва 15-годишен договор за наем на 321 кв. м помещение в с. Венец, собственост именно на тази фирма. Неотдавна шефът в горското Бейзат Яхя продава на "Б-НАС" пристройка в същата сграда, която "Паламара" наема.  Дружеството "Б-НАС" дължи на Бейзат Яхя 45 700 лв., а Назиф Сейфула лично му дължи 107 000 лв., пише в имуществената декларация.

 

ЛЮБИМО МЯСТО НА ВЛАСТТА

Ловното стопанство "Паламара" и местната община са любимо място за отдих на премиера Бойко Борисов. Наскоро в социалните мрежи бе разпространена информация, че Борисов е почивал в ловния парк, стопанисван от Валентин Златев, докато е бил на обиколка в Североизточна България, за да инспектира строителството на магистрала "Хемус". Очевидец твърди, че на 24 и 25 април премиерът, придружаван от охрана на НСО, е отсядал в "Паламара", където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от "Сега" дали това отговаря на истината, Борисов отговори единствено: "Не. Отдавна не ловувам". От СДП-Шумен не пожалаха да кажат дали премиерът е посещавал хижите.

През годините обаче премиерът е показал, че ловният парк и с. Венец не са му чужди. През 2014 г. беше заснет по време на събор с конни надбягвания и народни борби в селото да седи до настоящия шеф в Горското Бейзат Яхя и бизнесмена Валентин Златев. Поводът за събитието тогава беше обрязването на двамата внуци на Яхя.

През 2013 г. пък избухна скандал, след като стана ясно, че военни хеликоптери на няколко пъти са били използвани като въздушни таксита за представители на Министерския съвет. Според справката на военните на 15, 17 и 18 септември 2011 г. хеликоптерите са извършили три полета до района на Шумен. Крайната точка е била държавното ловно стопанство "Паламара".

 

АКТИВНОСТ

КПКОНПИ прие решения за установяване на конфликт на интереси при двама общински съветници - от Царево и Твърдица, съобщи dariknews.bg.

Конфликт на интереси е установен по отношение на Таня Янчева, председател на Общински съвет Царево. Като общински съветник, тя е и председател на постоянната комисия по "Правни въпроси, предотвратяване и установяване на конфликт на интереси", секретар на комисията по "Устройство на територията, управление на собствеността и екология", както и член на комисията по "Бюджет, финанси и европейски фондове". Таня Янчева е адвокат, вписан в Адвокатска колегия - Бургас. На 11-и декември миналата година в Агенция по вписванията било регистрирано "СТОЯНОВИ-2020" ЕООД, а на 8-и януари т.г. била извършена регистрация на още две дружества - "СТЕФАНИ - АХТОПОЛ" ЕООД и "МЕГА НОВА – АХТОПОЛ" ЕООД - и трите дружества са регистрирани от адвокат Янчева, като пълномощник на управителите им и като възмездна правна услуга от нея.

Причината за решението на антикорупционната комисия е, че на 9-и април т.г. в Общински съвет Царево било проведено съвместно заседание на въпросните три постоянни комисии, на което общинските съветници разгледали предварително предложения на кмета на общината за отдаване под наем на имоти, общинска собственост. Янчева участвала в това заседание и гласувала "за", включително и по предложенията за отдаване под наем на общо 124 имота за земеделски нужди на трите дружества, регистрацията на които е била осъществена от нея в качеството й на адвокат.  Впоследствие, на последвалото заседание на Общинския съвет същия ден, тя си направила отвод и не гласувала при окончателното приемане на решенията. КПКОНПИ обаче е приела, че участието в съвместното заседание на трите постоянни комисии и гласуването "за" от страна на Янчева обосновава конфликт на интереси.

Решение за установяване на конфликт на интереси е постановено и по отношение на Иван Петров - председател на Общински съвет Твърдица. На 27-ми февруари т.г. той участвал в гласуването на решение на общинския съвет, с което е приета актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост в Община Твърдица. Тя касае имоти, които общината има намерение да отдаде под наем. От общо 16 такива земеделски имота, за 14 вече са били подадени заявления за наемане от Иван Петров. Заявленията са подадени от него лично, като земеделски производител и като представляващ три търговски дружества. Това обосновава частен интерес при гласуването и съответно-конфликт на интереси, смята комисията.
 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цветан Цветанов: Когато гласуваш за ГЕРБ, получаваш ДПС

24.01.2021

4360 37
Съдът нареди конфискация от бившия шеф на Топлофикация-София

21.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4089 6
Проверяват болницата в Перник по сигнал за починали съпрузи

20.01.2021

2649 27

Коментари

Интервал

ЦНОЦПИ може да търси с години. Понятието "цацаратура" не се появи случайно.

Калпазанче

Авиопоход

Секретарки, половинки,
политически калинки,
хвъркат смело с авиони,
към пристижните салони.

Банкянският ленторез,
пръв сред равни, в този рейс!
Zirkus Busch е бил с крила,
на държавна кьор софра!

'FranceskRivalta'8

Евромутрата разхожда палавниците си с военната авиация:

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_bo050.jpg

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_bo040.jpg

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_bo041.jpg

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_bo055.jpg

 

ФОТООКО: Бойко се вози във военен хеликоптер, за да реже лентички.

В "Кугъра" - блондинки с голи гърбове и високи токове

https://pan.bg/view_article-49-17601-FOTOOKO-Bojko-se-vozi-vyv-voenen-helikopter-za-da-rezhe-lentichki-V-Kugyra-blondinki-s-goli-gyrbove-i-visoki-tokove.html

BL.N.Lmt

🏴‍☠️Европейската Прокуратура е трябва да е участник  в делото срещу гн. Васил Божков. 🏴‍☠️Днес са иззети допълнително средновековни културни ценности откупени и събрани от Васил Божков с негови парични средства. Тези културни антични ценности отдавна да са напуснали територията и пределите на България и единствено желанието и финансовите възможности на споменатия по горе гн. Васил Божков е това тези антични културни ценности да са днес в България. Не на последно място е грижата за отнетите световни културни ценности и дали те ще бъдат съхранени а не разпродадени на черният световен пазар от главният прокурор на България Иван Гешев който подминава фактите за няколко милиона 💶 евро в банкноти от €500 и килограм Инвестиционно Злато в шкафчето на българският премиер Бойко Методиев Борисов 🏴‍☠️

🏴‍☠️Оставка днес, Извънредни Парламентарни Избори🏴‍☠️

Влез или се регистрирай за да коментираш