Медия без
политическа реклама

Кьовеши арестува българи за източване на земеделски европари

Има подозрения, че в престъпната група са участвали хора от фонд "Земеделие" и областна земеделска служба

26 Септ. 2023
БГНЕС/ЕПА

Ръководената от Лаура Кьовеши Европейската прокуратура (ЕППО) извърши арести и обиски в България заради източване на земеделски европари.

По поръчка на ЕППО в София, българската Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) арестува трима души и извърши обиски на шест места днес в разследване на организирана престъпна група, за която се предполага, че е получила незаконно средства от ЕС за земеделие, съобщават от прокуратурата.

Възоснова на извършените следствени действия от ГДБОП и ДАНС и иззетите доказателства и документи се установява, че заподозрените са предоставили невярна информация от името на други лица. до компетентните органи с цел получаване на земеделско финансиране.

Европрокуратурата задържа нови двама българи за злоупотреба с европроекти два дни след акцията срещу кмета на Генерал Тошево.

Според доказателствата, вместо да кандидатства за земеделски фондове за голямо парче земя, организираната престъпна група го е разделила на по-малки парцели. Твърди се, че впоследствие са използвали лица с ниско социално-икономическо положение като подставени лица за подаване на заявления за земеделски фондове.

Дано тези, които очакваха, че като европейски главен прокурор Лаура Кьовеши ще разчисти българските корупционни обори, да не са залагали пари за това. Защото щяха да ги загубят. Европейската прокуратурата започна да функционира на 1 юни 2021 г.

Лидерът на организираната престъпна група е упълномощен от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд „Земеделие“ и Областната служба по земеделие на България, както и пред търговските банки. Това е означавало, че той може директно да вземе еврофондовете за земеделие, за които са кандидатствали, и да получи пълен контрол върху проектите, разказват още хората на Кьовеши.

Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, е приключило с условна присъда на първа инстанция. Служителят на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Траян Делиагов е първият, предаден на съд по дело на Европейската прокуратура в България.

Разследването сочи още, че като членове на организираната престъпна група може да са участвали две длъжностни лица от ДФ "Земеделие" и областната служба. Смята се, че те са улеснявали дейността на групата чрез предоставяне на информация и консултации, свързани със съответната оперативна програма и последващите проверки по време на изпълнение на проектите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?