Медия без
политическа реклама

Европрокуратурата задържа още двама българи

Разследва се злоупотреба с жп ремонти за над 241 млн. евро

11 Авг. 2023Обновена
Лаура Кьовеши.
Илияна Кирилова
Лаура Кьовеши.

Европрокуратурата задържа нови двама българи за злоупотреба с европроекти два дни след акцията срещу кмета на Генерал Тошево.

Ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура е извършила претърсвания на множество места в рамките на разследване на два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 милиона евро с финансиране от ЕС, се казва с съобщението.

При обиските, извършени в домовете на заподозрените и в обектите на разследваните фирми, са задържани две лица. Освен това, ще бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ във връзка с усвояването на еврофондовете.

В акцията са участвали над 100 полицаи и агенти ДАНС. Претърсени са адреси в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

Разследват се два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура. Първият е за участъка между градовете Костенец и Септември от жп линията София-Пловдив, финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда, на стойност над 130 милиона евро. Вторият е за модернизация на железопътния участък между Оризово и Михайлово – част от втория етап от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас – финансиран от Кохезионния фонд, по Оперативна програма "Транспорт" и "Транспортна инфраструктура" в размер на над 111 милиона евро.

Бенефициент и по двата проекта е Национална компания "Железопътна инфраструктура", а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие.

Работата по тези два участъка от железопътните линии все още продължава, но вече са извършени няколко плащания към изпълнителите.

Разследването разкри факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари, обяснява ЕППО, без да дава повече подробности.

Министерът на транспорта Георги Гвоздейков обяви, че подкрепя разследването на Европейската прокуратура на нарушения в тези за модернизация на железопътната инфраструктура. Той припомня, че една от първите стъпки, които е предприел при встъпването си в длъжност е ревизия на начина, по който са изразходвани публични средства в структурите към министерството.

„Незабавно съм разпоредил на НКЖИ да съдейства изцяло на прокуратурата и се надявам тя да стигне докрай в своето разследване“, коментира министър Гвоздейков.

 

 

Европрокуратурата проведе няколко знакови акции в България през последните месеци. Една от тях беше свързана и с жълтите павета в София.

Засега хората на Кьовеши в България не могат да се похвалят с особени успехи в съда. Първата присъда, при това постигната със споразумение, е 1 година условно. Друго дело на европрокуратурата - за подкуп, пък наскоро приключи и на втора инстанция с 6 месеца условно.

В същото време няколко евпрокурори напуснаха, а Кьовеши прати одит в България заради проблемите. Резултатът от него и досега не е публично огласяван, а последната информация, предоставена на "Сега" по темата от Люксембург, гласи, че тепърва докладът ще бъде представен на колегиума на европрокуратурата.

Още по темата