Quantcast

Медия без
политическа реклама

КНСБ обвини "Възраждане" и ИТН в разцепване на протеста

МС пусна пълния запис от срещата на представители на МС и НС с протестиращите

05 Окт. 2023

В остра позиция Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) обяви, че политически сили манипулират протестиращите работници от въглищните региони. 

"Възмутени сме от въвличането на конфедерацията в партийни битки и стремежи в условията на предизборна ситуация преди местния вот в края на този месец. Употребата за политически цели на организациите на независимите представители на работниците в България е недопустима. Още по-недопустимо е използването за политически интереси на справедливия гняв на хилядите миньори и енергетици", се казва в изявлението на синдиката.

След това се посочва, че 90% от исканията на протестиращите са изпълнени в подписаното споразумение и дори по настояване на КНСБ е бил получен ангажимент лично от премиера акад. Николай Денков, че ако точките не бъдат изпълнени, той ще подаде оставка.

От синдиката конкретно изразяват недоволството си от поведението на "Възраждане", "Има такъв народ" и независим депутат (б.ред. - визира се Радостин Василев), които целяли да разцепят протеста.

"Обективната истината е, че с целенасочените си действия политици успяха да манипулират и да разделят протеста. Това разделение не е между КНСБ и КТ "Подкрепа", а между протестиращите от "Мини Марица Изток" и всички останали от други организации и структури от двата синдиката, чиито представители подписаха споразумението.

Подчертаваме отново, че не приемаме въвличането ни в предизборни лъжи и спекулативни твърдения, изречени от народни представители от "Възраждане", "Има такъв народ" и независим депутат, изречени от парламентарната трибуна. Очакваме те да понесат своята морална и политическа отговорност.

Приемаме необоснованата атака от тях като атака срещу всички синдикални структури и членове на КНСБ – най-голямата организация на работещите българи", заявяват още от КНСБ.

Днес МС пусна пълен запис от провелата се в сряда среща между представители на правителството, депутати и протестиращите.

 

 

БЛОКАДАТА НА АМ "ТРАКИЯ" ОСТАВА

Вече седми ден блокадите на автомагистрала "Тракия" при пътния възел до Стара Загора, както и на Прохода на републиката при Гурково продължават. Протестиращите миньори и енергетици изразиха недоверие, че ангажиментите в сключеното с правителството споразумение ще бъдат изпълнени. Работниците бяха категорични, че няма да освободят движението, докато не бъдат изтеглени Териториалните планове за справедлив преход, които кабинетът изпрати на ЕК в края на миналата седмица.

"На тези условия ще издържим. Въпросът е държавата дали ще склони на нашите искания. Това, което видяхме вчера, е поредният цирк, който наблюдаваме. Глупаво е да записваме, че трябва да бъдат изпълнени решения на Народното събрание. Искаме да бъдат изтеглени Териториалните планове за справедлив преход и нашите искания да залегнат в тях. Ще издържим. Хората са надъхани", заяви пред БНР синдикалистът Георги Господинов, който участва в блокадата.

Още по темата