Медия без
политическа реклама

Кметът на София видя драмата с изграждащата се ВиК в Драгалевци

Васил Терзиев обещава бързо асфалтиране на улица пред детска градина и по-често пръскане с вода на разкопаните участъци

18 Апр. 2024
Кметът на София публикува снимки от проверката в Драгалевци.
Кметът на София публикува снимки от проверката в Драгалевци.

Кметът на София Васил Терзиев е направил проверка на изграждането на канализация в Драгалевци и се е запознал на място с ежедневните драми, който този проект причинява на жителите на елитния столичен квартал. Терзиев публикува обширен пост във "Фейсбук", в който описва видяното и какви мерки са взети за облекчаване на живота в Драгалевци, докато улиците там са разкопани.  

"Разкопани улици, високи нива на прах и липсата на комуникация с жителите в кв. "Драгалевци" бяха едни от най-честите сигнали, които получаваме вследствие на проекта за изграждане на канализация. Тази седмица направих проверка на място със строителя, надзора и кмета на район “Витоша” арх. Зарко Клинков. Поставих въпроса за по-добра организация на строителните дейности и осигуряване на проходимост в квартала, за да няма повече улици като след бомбардировки. Поисках информация за причините за забавяне на обекта, както и дали общината може да помогне за решаване на проблема с достъпа и ускоряване на дейностите. Представител на надзорът на обекта Иво Иванов посочи, че Общината е завишила изискванията към изпълнителя и оттук нататък всичко е в ръцете на строителя", пише Терзиев.

Той признава, че въпреки всичко количеството прах остава "значително" и посочва, че е поискал допълнителни мерки: приоритетно асфалтиране на улицата пред 160-та детска градина и пръскане с вода и ангажиране на повече водоноски на неасфалтираните улици.

"Още в началото на мандата успяхме да спасим част от европейското финансиране за проекта, за да може изграждането да продължи. Към момента са изпълнени приблизително 9 километра канализация от дъждовната и 9 км от битовата канализация от общо 34 километра, което е приблизително половината от заложената в проекта канализация. Към момента на строителя са заплатени около 10 милиона лева или са разплатени ¼ от средствата по договора. Извършва се и проверка на изпълнените дейности", съобщава Терзиев.

Строителната площадка е открита едва през март, защото приемникът, в който трябва да отиват водите в „Кръстова вада“ е бил изпълнен през февруари 2023 г., коментира още кметът на Столична община. Изпълнението на приемника в "Кръстова вада" се е забавило поради намалени габарити на улиците и оттук намалени отстояния на подземната инфраструктура, което е наложило допълнително съгласуване на проектите с компетентните органи.

"Основното забавяне се получава от това, че има един-единствен приемник за цялата канализация. Това, с което строителят не се е справил в първите три месеца от стартиране на строителния обект, е да покрие по зададените в тръжната процедура брой екипи, които следва да работят едновременно. По време на строителните дейности е констатирано, че водопроводите са разположени хаотично на различни места - по средата на улицата, по тротоарите. Това е наложило пълна реконструкция и на водопровода, която се изпълнява за сметка на „Софийска вода“. Вторият елемент, който забавя дейностите, е наличието на нерегламентирани отточни канали в тротоарите, там където са ел. мрежите, което е недопустимо", пише още Васил Терзиев.

Той изброява и по-генералните решения, свързани с проекта за изграждане на ВиК в Драгалевци: 

1. По отношение на това дали строителят ще търпи санкции за забавянето ние възприехме практиката при всяко плащане да удържаме максимално допустимата сума съгласно договора. В момента строителят получава при всяко плащане с 10 % по-малко от всяко дължимото плащане.

2. Поисках да се работи интензивно и да бъдат обезпечени обходни маршрути, за които гражданите да бъдат информирани.

3. Към момента по настояване на СО строителят е увеличил екипите, в сравнение с това, което е подал в тръжната процедура, с 30% и се работи интензивно. Въпреки това септември или октомври все още се очертава като изключително оптимистичен срок за приключване.

4. Районният кмет Зарко Клинков организира ежеседмични приемни, на които се оказва пълно съдействие на гражданите с информация за обходни маршрути, за срокове, в които ще бъдат изграждани канализационните трасета по конкретни улици и е осигурена техническа експертиза на гражданите, с цел тяхното улесняване за присъединяването на имотите им към новата канализационна мрежа.

5. Строителят осигурява физически придружител за незрящи хора, както и за хора с проблеми с двигателния апарат.

6. С вдигането на температурите са предприети мерки за ускоряване на асфалтирането на улиците и е осигурена допълнителна техника за водно оросяване с цел намаляване на запрашеността в квартала.

7. В договора е предвидено да се възстановят настилките по тротоарите, където има пресичане. Кметът на района следва да се възползва и по програмата за цялостно реконструиране по тротоарите, за да бъде изпълнен обектът цялостно. Нови тротоари се правят в близост до детски градини, сгради за обществено обслужване, домове, в които са настанени възрастни хора.

8. Възложих на екипа и на главния архитект на София да съберат в ГИС- система инвестиционните намерения на всички дружества. По този начин ще могат да синхронизират намеренията си с другите експлоатационни дружества и да работят паралелно и последователно, за да не се разкопават новоизградени улици. 

Още по темата