Медия без
политическа реклама

Кметът на Ребърково: Предстоят още 4-5 взрива и дано не стане пак така

Изпълнителят има застраховка за случаи на инциденти и ще оправи щетите, успокояват от АПИ

16 Ноем. 2023Обновена
Прокарването на пътя върви с ускорени темпове
Скрийншот видео
Прокарването на пътя върви с ускорени темпове

„10 минути преди взривовете ми се обади служител на КОС и ми каза, че районът е обезопасен. Малко след това започнаха да ми звънят местни жители, изпаднали в ужас. На следващия ден дойдоха представители на фирмата и направихме протокол. Описахме щетите в селото. Предстоят още 4-5 взрива до 20 декември, дано не стане пак така”. Това обяви по Нова тв кметът на Ребърково Петър Петков.

Ден по-рано стана известно, че контролиран взрив за прокарване на нов път излезе извън контрол, изпотроши керемиди на къщи и коли, и за малко не причини трагедия след като камък проби покрив и падна в стая. Оказа се, че близо 20 къщи и две коли са били засегнати при експлозия за разчистване на терен от международния път Е-79 до село Ребърково.

Взривните дейности са извършвани в участъка между Мездра и Люти дол. Хората в селото разказват, че никой не ги е уведомил за взрива. Когато експлозиите започват, дъжд от камъни пада върху част от селото.

След взрива в понеделник следобед, скала пробива покрива на къщата на семейство Петкови. За късмет, вътре не е имало хора. „Пада през тавана върху леглото”, каза Ваньо Петков.

Хората в селото разказват, че никой не ги е предупредил за взрива. От месеци над селото се строи пътят Люти дол – Мездра. „Не е нормално и е малко безотговорно”, категоричен е Петков.

С поражения по колата се разминават Латинка и мъжът ѝ. „Имаше много силен тътен. Помислих си, че къщата ни ще падне. Когато излязох на улицата, видях, че има камъни”, разказа жената.

„Щетите ще бъдат поети от фирмата, която извършва взривните дейности. Вече е изготвен протокол и са описани щетите”, увери кметът на Ребърково.

NOVA разказва, че е потърсила за коментар фирмата, извършила взривните дейности, на телефон, посочен в сайта ѝ, който обаче се оказа несъществуващ.

От МВР заявиха, че оповестяването и обезопасяването са задължение на фирмата изпълнител. От АПИ също изпратиха позиция: „Изпълнителят има застраховка за случаи на инциденти и вреди, нанесени на трети лица. Установено е, че около 15 къщи са със счупени керемиди, а 2 автомобила – със счупени стъкла. Предприемат се необходимите мерки за отстраняване на всички нанесени щети за сметка на строителя”, обясняват от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ребърково, взрив, АПИ

Още по темата