Медия без
политическа реклама

Кметът на Пловдив е глобен заради мръсния въздух

Предстои да бъде заведено дело в Страсбург заради бездействието на общината

18 Апр. 2024ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Булфото
В Пловдив е красиво, но може да бъде опасно за здравето.

Кметът на Пловдив е глобен с 300 лв. за това, не изпълнява решението на Върховния касационен съд от 22 юли 2021 г. за привеждане в съответствие с европейските норми на концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на община Пловдив. Това се вижда от окончателно решение на Окръжния съд в Пловдив.

На 22 юли 2021 г. върховният съд задължи местните власти в Пловдив за една година - до 22 юли 2022 г., да предприемат всички нужни мерки, за да изчистят мръсния въздух в града. По това време това беше безпрецедентно решение по колективно дело за чистота на въздуха.

Изпълнителното дело срещу пловдивския кмет е заведено от адвокат Михаил Екимджиев и Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", които инициираха и процеса срещу Пловдив.

Кметът обжалва глобата от 300 лв., наложена му от държавен съдебен изпълнител. Окръжният съд в Пловдив обаче приема, че може да се направи обоснован извод, че е налице неизпълнение на задълженията, посочени във влязло в сила съдебно решение. Кметът не е представил доказателства за ефективни мерки и действия за опазване на качеството на атмосферния въздух в града. Затова и налагането на глобата е законосъобразно действие на съдебния изпълнител, приемат съдиите Стефка Михова, Борис Илиев и Николай Стоянов (докладчик).

В друго производство съдът вече е изследвал какво следва да се разбира под "достигане на нормативно допустимите нива /концентрации/ на фини прахови частици 10 ФПЧ10/ в атмосферния въздух на града", като се е позовал на наредба по темата, в която са отразени средноденонощните и средногодишните норми за опазване на човешкото здраве, както и допустимите отклонения от тях. Съдът е приел, че не е налице основание да се счита, че решението на ВКС е изпълнено, в случай че на 28 юли 2022 г. концентрацията на ФПЧ10 е била в норма, че следва да бъде отчетено правилото, че концентрацията на ФПЧ10 не следва да бъде превишавана повече от 35 пъти (в 35 денонощия) в рамките на една календарна година, през която допустимите нива на ФПЧ10 следва да са в определена норма през поне една цяла календарна година.

"Каквото и да сторим, общината си прави, каквото си знае и ние трябва да се задоволим с глобяване на кметове", коментира пред "Сега" Екимджиев. И подчерта, че това всъщност е резултат от бездействието на предходното управление. (През последните 13 години всъщност градът се управлява от ГЕРБ, б.а.). Той обясни, че в обозримо бъдеще, в рамките на 2-3 месеца, ще бъде заведено дело пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург. То ще стъпва на решението отпреди дни срещу Швейцария, която беше осъдена от свои граждани, че е не е предприела ефикасни мерки да се противопостави срещу глобалното затопляне. Това е аспект от правото на живот, прие съдът. Замърсяването с ФПЧ10 е също аспект от правото на живот, смята адвокатът.

И ЗА СОФИЯ

След пробива по делото за въздуха на Пловдив, което се проточи десетина година и ходи на три инстанции, колективното дело за въздуха на София приключи за 4 години в края на 2021 г., като кметицата Йорданка Фандъкова не обжалва пред горните инстанции, след като беше осъдена да предприеме мерки, които също се оказаха неглижирани.

В края на 2022 г. екологичното сдружение за "За Земята", което бе част от ищците срещу администрацията на Фандъкова заради наднорменото замърсяване, обяви, че Столичната община не е изпълнила решенията на съда по делото, в което тя бе осъдена в срок от 12 месеца да предприеме мерки срещу мръсния въздух в София. "Последният срок за действие по този въпрос, посочен в съдебното решение на Софийски градски съд, изтече на 25 ноември 2022 г. За съжаление повечето мерки, които съдебната институция записа като задължителни за изпълнение, не са постигнати", обяви "За Земята".

Столична община не е изпълнила решенията на съда по делото, в което тя бе осъдена в срок от 12 месеца да предприеме мерки срещу мръсния въздух в София.

 

Ключови думи:

Пловдив, въздух, ФПЧ10

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?