Медия без
политическа реклама

Фандъкова не изпълни съдебните мерки за мръсния въздух

Софиянци имат право да искат обезщетения от общината за причинените им вреди, съобщава "За Земята"

08 Дек. 2022
Природозащитници връчиха преди време този "подарък" на Йорданка Фандъкова заради мръсния въздух над София.
Грийнпийс
Природозащитници връчиха преди време този "подарък" на Йорданка Фандъкова заради мръсния въздух над София.

Столична община не е изпълнила решенията на съда по делото, в което тя бе осъдена в срок от 12 месеца да предприеме мерки срещу мръсния въздух в София. Това обяви екологичното сдружение за „За Земята“, което бе част от ищците срещу администрацията на кмета Йорданка Фандъкова заради наднорменото замърсяване. „Последният срок за действие по този въпрос, посочен в съдебното решение на Софийски градски съд, изтече на 25 ноември 2022 г. За съжаление повечето мерки, които съдебната институция записа като задължителни за изпълнение, не са постигнати. Не бяха приети правила, съгласно които, при определени от общината условия, да се предвижда въвеждане на всяка една от мерките за въвеждане на зони с ниски емисии. Не бе изградена  цялостна свързана велосипедна мрежа, която да позволява лесно и безопасно придвижване между отделните квартали. Не бе осъществен анализ на възможностите за изграждане на паркове в териториите с наднормено замърсяване и/ или зелени стени. Не бе осъществен анализ по какъв начин градското планиране влияе на качеството на атмосферния въздух. Столична община следваше да използва резултатите от анализа при изготвянето на нов Общ устройствен план (респективно да измени съществуващия), така  че да се осигури подходящ микроклимат, който да гарантира движение на въздушните маси и внасяне на чист въздух над града“, изброяват от „За Земята“.

"В публичното пространство липсва информация и дали са осъществени по някакъв начин две от другите мерки по съдебното решение, а именно: дали е направена оценка на предприетите до момента мерки в сектор транспорт и дали е извършен анализ на възможностите за изграждане на етажни паркинги в жилищните и търговските зони и увеличаване на наличните буферни паркинги", се казва още в позицията. За Земята изпрати запитване към Столична община, на което очакваме отговор, съобщава още сдружението.

Единствената от многото мерки, по която е сигурно, че има някакво реално действие от страна на Столична община, е въвеждането на стимули за използване на алтернативни незамърсяващи методи за отопление, отбелязват от неправителствената организация. В същото време обаче се пояснява и че липсва информация дали е постигнат напредък по много от привременните мерки, предхождащи делото, за които съдът прие, че не следва да бъдат отменяни или изменяни. Те касаят честотата, графика, достъпа до информация и отчетността за миенето на улиците,  управлението на отпадъците и др. Общината все така и не предостави изисквания в хода на делото план за изграждане на велоалеи на подопечната ѝ територия, включително и от крайните квартали към централната градска част“, коментират от „За Земята“.

Припомняме също така, че след редица необясними отлагания все още няма прието решение за въвеждане на зони с ниски емисии в София. Според изтеклата в пресата информация се планира крайно недостатъчните мерки по тях да бъдат въведени чак през декември 2023 г. , след планираните местни избори“, отбелязват екоактивистите

Всичко това дава право на гражданите на града и всички засегнати да потърсят по легален път обезщетения от общината за причинените им вреди при всяко превишение на нормите оттук-нататък, без да трябва да доказват, че Столична община е виновна за превишенията, съобщава още "За Земята". В създалата се ситуация гражданите на София са в пълното си право да поискат конкретна компенсация за липсата на действие от страна на общинските власти при последващи превишения на нормите за замърсяване на въздуха в града, коментират юристи, до които сдружението се е допитало. 

Неизпълнението на съдебното решение по колективния иск за мерките за чистота на въздуха разкрива за пореден път чувството за безнаказаност на бюрократичната машина и ръководството на Столична община“ –  заяви Ивайло Попов, координатор екип „Въздух“ в За Земята. –  „Как можем да очакваме гражданите да спазват правилата и София да се превърне в по-европейски град, ако общинската администрация демонстрира, че легитимните предписания на българския съд сякаш нямат задължителен характер, дори когато става въпрос за здравето и живота на хиляди граждани?“ 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата