Медия без
политическа реклама

Кирил Петков: Вече знаем за дълбоката сделка ГЕРБ-ДПС

С Пеевски си набутаха партийни лица в БНБ, обвинително му отвърна Бойко Борисов

10 Май 2024Обновена
Кирил Петков заяви, че ПП-ДБ нямат проблем да останат опозиция.
Кирил Петков заяви, че ПП-ДБ нямат проблем да останат опозиция.

"17.5% от нашите избиратели са твърдо с нас, 7% се чудят дали да излязат и да гласуват. Това е така, не защото вярват, че сме ги предали. Те разбраха, че ние не търгуваме с принципи. Имаше месеци - по време на последното управление, в които подкрепящите ни изпитваха неприязън да виждат своите избранници, седнали с ГЕРБ и ДПС. Извиняваме им се, че не комуникирахме достатъчно какво се случва. То не беше случайно. Искахме да направим реформи и в правосъдната система, и в ПВУ законите. Знаехме, че ако се похвалим и разкажем какво се случва, шансът ГЕРБ да ни подкрепят е малък." Това коментира в  „Здравей, България” съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Той добави, че е "трябвало да минат девет месеца, да се разпадне „сглобката", а хората да разберат, че не са ги предали".

„Вече знаем за дълбоката сделка, която има между ГЕРБ и ДПС. Тя не е тайна. Пеевски държи голяма част от инфраструктурата на перманентната власт. Това са служби, регулатори, съдебна власт. Тази власт, за която хората не гласуват, гарантира спокойствие на ГЕРБ, а ГЕРБ, с гласовете си, гарантират, че реална реформа няма да се случи. Докато тази сделка стои там, ние не можем да говорим отново с ГЕРБ”, каза Петков.

Той уточни, че когато се седне на дискусия с ГЕРБ, първият въпрос трябва да е дали те ще поканят Пеевски да присъства. „Вторият въпрос е, когато се правят конкурси за ВСС, регулатори и служби, ще има ли гарантирана квота за някого. Ние не искаме такава. Ако и ГЕРБ не искат, а ДПС не трябва да имат, ако имаме честни конкурси - това означава, че за първи път от 30 години насам хората, които контролират властта задкулисно, ще трябва да я предадат и тя да стане институционална”, уточни Петков.

Той даде пример с детската болница как е взето решението от служебното правителство. Здравният министър е предложил на премиера, правителството е приело. "Ако беше преди 2 години, можеха да ни излъжат как са взели решението, но сега не", каза Петков. "Стана ясно защо махнаха шефа на НЗОК и избраха техния", допълни той. Всъщност миналата седмица стана ясно, че проектът за това решение е подготвян още по време на правителството на Николай Денков. 

Служебният министър-председател Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз". Това съобщиха от правителствената пресслужба.

„Искаме мачове, които не са нагласени. Нашата общност са демократичните проевропейски хора в България. Трябва да покажем, че сме заедно и сме мобилизирани. Така ставаме незаобиколим фактор. Стига сме се съобразявали с всички, време е те да се съобразяват с нас. Този път няма да поемем отговорността на ГЕРБ. Нямаме никакъв проблем да сме в опозиция”, уточни още Петков.

Той отново отказа да съобщи подробности около случая с подписите за "Да спасим Корал": “Няма да дадем възможност на ДАНС и прокуратурата да узнаят предварително защитната ни стратегия.”

 

КОНТРА

Сутрешното интервю ядоса Бойко Борисов, който надълго и нашироко го коментира на среща с партийния актив в Сливен. С възмутен тон герберският лидер обяви, че всъщност всички назначения на сглобката са били "нагласените мачове", срещу които негодува Петков.

"Ние с ужас участвахме, когато нагласиха мача за БНБ. Аз настоях председателят да е човек от МВФ, доказан за всички банкери финансист – Митко Радев. Колегата Пеевски и колегата Петков си набутаха партийните ярки лица – бившият министър Чобанов и Гюров. Е, това е нагласен мач! Нагласен мач е, че се съгласих да сложа за зам.-министър охраната на Кирил Петков (Кирил Ценкин - бел.ред.). Нагласен мач е депутатът им да го направим шеф на ДАНС (Петър Петров, който обаче беше зам.-председател на ДАНС - бел.ред.)", изреждаше Борисов.

После се присети, че и неговата партия всъщност е участвала доброволно във всичко това и е имала полза. "Нагласен мач, Коце (обърна се към Костадин Ангелов, бившият му здравен министър - бел.ред.) – там участвахме и ние – шеф на касата (НЗОК - бел.ред.) за тях, зам.-шефът за нас. Ама те ни научиха! Те си представиха депутат за шеф на КЕВР! Конституционният съд го върна (Борисов говори за Станислав Тодоров, който обаче не беше депутат от ПП - бел.ред.). Това ли ни предлагат? Те нямат интегритет! Нямат морално право вече да предлагат хора!", раздразнено заяви Борисов.

След това той се върна към версията си, че убитият бизнесмен Алексей Петров е в основата на договорката за кабинета "Денков-Габриел" - твърдение, което Петков отрече. "То самата сглобка е нагласен мач. Алексей Петров ни събра и ни нагласи правителството – министрите за тях, заместниците за мен. Законодателната власт те (ПП-ДБ - бел.ред.) се договориха с Пеевски, за да имаме 160 гласа. И ако не се бяхме разбутали накрая, сега щяхме да сме избрали и регулаторите по този начин – абсолютно нагласено. И той (Кирил Петков - бел.ред.) излиза сутринта и пред неговата публика обяснява, че не искал да участва", продължи да негодува водачът на ГЕРБ. И обобщи поведението на Петков с поговорката "Крадецът вика – дръжте крадеца."

"Най-добре е първите три партии да направят – да има силен стабилен блок", завърши накрая Борисов, когато говореше за бъдещия кабинет. Така всъщност даде да се разбере, че очаква същите формации - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, да подкрепят редовно правителство след изборите, тъй като те са сочени като най-големите към момента политически сили от социолозите.

Ключови думи:

Кирил Петков, избори 2 в 1

Още по темата