Медия без
политическа реклама

Кирил Петков и Борисов се скараха за 5 нови моста над Дунав

Лидерите на ПП и ГЕРБ спорят кой какво е договорил с Румъния

04 Септ. 2022
Снимка: Архив

Бившият премиер Кирил Петков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, които днес се срещат със свои симпатизанти в Северна България, си размениха обвинения за това дали ще има пет нови моста над Дунав. "Доколкото разбрахме, г-н Борисов е в Силистра, а там той е обещавал неведнъж, че ще има мост между България и Румъния. За съжаление, за последните 12 години той не направи нищо. Ние за 7 месеца се договорихме с Румънското правителство за този мост и за още 4", написа Кирил Петков във фейсбука си.

Реакцията на Борисов не закъсня и във видео включване той упрекна бившите управляващи, че не са направили дори една велоалея. "Ако си направите труда да видите записките от срещите на междуправителствените заседания на Българи и Румъния, ние сме ги договряли (мостовете) всеки път, само че политиката на Ръмуния е да си върви покрай Дунав и да отива в Констанца всичко на пристанището", коментира лидерът на ГЕРБ.

Той попита бившите управяващи, ако действително са договорили мостовете, къде са парите в бюджета? "Договарянето е като има проект и финансиране - да се играят търговете и да идват строителите да го правят. Договорили били...А ние колко сме договорили", ядоса се Борисов и попита още: "С кой го е договорил, как са го договорили? Две години нищо!".

Факт е, че през юни България и Румъния започнаха предпроектни проучвания за петте места от двете страни на Дунав за изграждане на мостове. Това са връзките Силистра - Калъръш, Оряхово - Бекет, Никопол - Търно Магуреле, Русе - Гюргево и Свищов - Зимнич. Бившият регионален министър Гроздан Караджов заяви, че реалистичният срок за изграждането на новите мостове е 6 години. Транспортният министър в кабинета "Петков" Николай Събев също направи прогноза мостовете да се построят до 2026 г.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов внесе реализъм в обещанията на правителството по отношение на инфраструктурата.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?