Медия без
политическа реклама

Кирил Петков би поел отговорността да е премиер

Лозан Панов благодари на лидера на "Продължаваме промяната" за "назначението" за главен прокурор, но няма да участва в "подобни пазарлъци"

05 Окт. 2021Обновена
Илияна Кирилова

"Бих поел отговорността да бъда премиер, но не бих дал това като условие при преговори за управление”. Така лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отговори дали би станал министър-председател. Повод за въпроса на Нова тв бе изказване на Петков отпреди два дни, в което той "раздаде" три министерски поста на евентуални коалиционни партньори от т. нар. протестни партии.

"Ние не държим всичко да е от нас, а най-добрите капацитети да са министри. Ще седнем на коалиционна маса, ако избирателите така ни подредят, и ще говорим кои са възможните кандидати и кой е с най-добрата квалификация. Аз бих поел тази отговорност да стана премиер, но не бих поставял условие към нашите партньори, защото може да има и по-добър кандидат. Трябва да спрем с идеята едни наши хора на едни позиции. Ние няма да спънем по име никого, ако усетим, че е по-добър капацитет от нас”, разясни Петков, който отново обяви, че целта на ПП е да имат 121 народни представители. Според него е "време да вкараме експертиза и знания и държавата да тръгне напред".

ДБ реагира на неговото изказване, че би им предложил поста министър на правосъдието, с официално изявление: "Демократична България" не участва в никакви предварителни разговори за формиране на управление, а най-малко в разпределяне на постове, се казва в него. "От наша гледна точка процесът по формиране на управление следва да стъпи на ясни и цялостни програмни ангажименти и политическо позициониране и може да започне след като има резултат от изборите, определящ мандатоносител. Позициите в изпълнителната власт са поемане на отговорност при ясни гаранции, че могат да бъдат реализирани поетите пред избирателите ангажименти – на база на конкретно коалиционно споразумение", се казва още в позицията. 

Относно предизборни разговори с "Има такъв народ" на Слави Трифонов бившият икономически министър коментира, че за партията "вратата също ще бъде отворена", но след вота за НС. "Отказахме да бъдем техни министри, защото имаме различна визия за икономическо развитие. Там има доста различна концепция. Искаме висок растеж, свобода за бизнеса, искаме да имаме инвестиции в образованието и здравеопазването, не ни е чак толкова важно, колкото на тях, да бъде бюджетът на плюс", даде пример Петков.

По думите му "слагаме интереса над нашите лични чувства, това, че са ни обиждали за фирми в парламента, е отделно, това са други проблеми. Ще има хора, които ще използваме като мост от ИТН", допълни той, визирайки нападките срещу него и сподвижника му Асен Василев от страна представители на ИТН, когато двамата бяха служебни министри.

 

ЩЕДРО "НАЗНАЧЕНИЕ"

"Основната ни задача е да няма хора под линията на бедност. Данъците не трябва да се пипат нито нагоре, нито надолу. В правосъдието категорично смяна на главния прокурор. Президентът като президент трябва да остане", обясни Кирил Петков. И допълни, че според него "големият капацитет на Лозан Панов е в прокуратурата и смятам, че той трябва да е главен прокурор".

Следобед председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който миналата седмица се включи в президентската надпревара, благодари на Петков за "щедрото назначение, което предлага от свое име и от името на партийните си другари в новосформираната политическа организация - поста на главен прокурор".

"Той вероятно го прави с убеждението, че това всъщност е най-високият пост в държавата, защото над него е "само Господ" по думите на един бивш главен прокурор, който настоящият облече в истински смисъл. За мен е чест, но трябва да напомня, че смяната на лицето Иван Гешев с лицето Лозан Панов не е решение", се казва в позиция на Панов до медиите.

Той влиза в президентската надпревара "точно, за да извадя България от контекста на този тип политически пазарлъци, които доведоха до зависимостите не само в съдебната система, но на всички ключови институции, достигнало до пълното им овладяване".

ПО-СИЛНО

Кирил Петков коментира пред Нова тв и темата с офшорните компании. Той смята, че забраната на 100% за офшорни сметки не бих казал, че трябва да има. “Със сигурност трябва да се внимава никой да не пере пари, трябва да се знаят кои са крайните собственици на тези компании. Такова нещо като Пеевски да има офшорни компании, а ние да не знаем, това не трябва да го има", посочи той по повод случая досиетата "Пандора".

"КПКОНПИ трябва да започне да работи много по-силно, ние ако нямаме силна антикорупционна агенция, за къде сме? Има цялата нормативна база КПКОНПИ да работи, но тя не работи. КПКОНПИ трябва да работи, да има взаимовръзки с МВР, прокуратура и с отделни звена в различните министерства. Тази система трябва да започне да работи, иначе само ще си говорим без резултат", смята той.

РЕДНИК

"Той (Кирил Петков - б. а.) действа малко като по оная стара максима, че всеки редник носи в мешката си генералския жезъл, но преди да кандидатства за този пост, той трябва да има поне 121 народни представители, което много трудно може да стане", коментира пред Нова нюз лидерът на СДС Румен Христов заявеното от Петков, че би станал министър-председател. Христов, чиято формация се явява през последните години на избори с ГЕРБ, посочи, че "цикълът" на коалиция с бившите управляващи изтичал през ноември.  

"Договорките ни за коалиция с ГЕРБ започнаха на конгреса на ЕНП в Хелзинки преди 2-3 години. Ще направим един пълен цикъл от избори, но той приключва с президентския вот. Идеологически нямаме различия с ГЕРБ", коментира още Христов, като посочи, че след това ще се решава какви разговори да имат с ГЕРБ и как ще се явят на следващи избори, но в новия парламент ще са заедно с ГЕРБ  . 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата