Quantcast

Медия без
политическа реклама

КЕВР утвърди поскъпване на газа с още 19% за септември

От регулатора се надяват на поевтиняване през октомври заради доставките от Азербайджан

01 Септ. 2022
БГНЕС
Председателят на КЕВР Иван Иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за септември в размер на 353,21 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Цената се повишава с близо 19% спрямо август, която бе 297.89 лв./MWh. КЕВР е определила цената след извършен анализ на внесеното днес от "Булгаргаз" окончателно предложение. Първоначално то беше 315.61 лв./MWh.

КЕВР определи цената след извършен анализ на внесените на 1 септември от "Булгаргаз" данни и документи, припомнят от регулатора. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три източника. Първият е количеството газ по Четвъртото споразумение към договора за доставка на природен газ от компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г. Вторият източник е количества природен газ, осигурени по сключен договор за доставка на втечнен природен газ (LNG). Третият източник е количества от търг "тип аукцион4 на платформата на "Газов Хъб Балкан" ЕАД. В заявлението на "Булгаргаз" се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

Утвърдената от КЕВР цена на природния газ е по-ниска от предложената от "Булгаргаз", се казва още в съобщението. Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. септември 2022 г.  

Водеща причина за високия ръст на цената за септември е продължаващото през август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна, изтъкват от КЕВР. Силно намалените или спрени доставки от страна на "Газпром" водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент.  

Независимо от увеличението данните показват, че утвърдената цена на природния газ за септември е значително по-конкурентна в сравнение с цените на европейските газови пазари за доставки през септември, които са на нива от 232 евро/MWh /453 лв./MWh/, посочват от КЕВР. По-ниската цена за българските потребители се дължи на благоприятните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена, тъй като зависят изцяло от цените на петрола за период от 6 месеца назад. Освен това в ценовия микс на "Булгаргаз" са включени доставки на количества природен газ от проведените на Газов Хъб "Балкан" търгове "тип аукцион", които са на много конкурентни цени.

 

Ключови думи:

КЕВР, Булгаргаз

Още по темата