Quantcast

Медия без
политическа реклама

Караниколов обеща “да спре” по-високата цена на водата в Перник

От утре водният режим в града се затяга с още един час

02 Яну. 2020ОбновенаЮЛИАНА БОНЧЕВА
Илияна Кирилова
Емил Караниколов (с червената вратовръзка) неочаквано стана говорител на властта за водната криза в Перник, докато Нено Димов и Петя Аврамова се снишават.

Безхаберието на властта продължава да лъщи и в разгара на водната криза в района на Перник. Днес още един министър - на икономиката, обеща, че цените за хората, наказани с режим на водата, няма да се увеличават. В средата на декември и министърката на регионалното развитие Петя Аврамова твърдеше същото. Въпреки това Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди тарифите на 24 ВиК дружества в цялата страна, включително и в Перник. Според решението на КЕВР, взето на 23 декември,  от 1 януари водата за перничани, доколкото я има, ще се таксува с 3.7% по-скъпо. Друг документ, който "черно на бяло" да спира поскъпването, и до момента няма. Следователно новата цена вече е в сила.

Според изявление на министърът на икономиката Емил Караниколов отпреди часове обаче промяна в таксуването няма да има. Той съобщи, че утре ВиК Перник щяло да "излезе със становище", че няма да подпише нарастването на цената на водата. Какви са тези "становища" - при влязло в сила решение на водния регулатор - Караниколов не уточни.  

Преди половин месец регионалният министър Петя Аврамова обясни, че като съсобственик във ВиК Перник държавата щяла да блокира увеличението. "Да определи цената на водата е законово право на КЕВР,  но решението трябва да се въведе след общо събрание на съдружниците във ВиК Перник, където държавата има 51%, и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще гласува против, обясни Аврамова. Гражданите на Перник да не се притесняват, прокуристът на ВиК Перник няма да вдигне цената, увери още тя.

До момента няма информация за проведено общо събрание на водното дружество и за наложено "вето" на поскъпването.

Междувременно се чуха обяснения, че цените, които КЕВР утвърждава,  били само "пределни", а после всяко ВиК дружеството можело да прецени дали да ги прилага такива или да ги смали. Подобна трактовка е нелепо, тъй като обикновено ВиК фирмите "със зъби и нокти" се борят да докажат увеличени разходи и по-високи тарифи и няма логика после сами да си орязват трудно постигнатото повишение.  

Остава неясно и защо първо ВиК Перник със съсобственик МРРБ е искало вдигане на цените пред КЕВР, в резултат на което още на 23 декември поскъпването е одобрено, а сега същото МРРБ иска да блокира новата тарифа. И защо "мораториумът", за който министрите говорят, още не е оформен с решение, взето прозрачно и по легитимен начин.

Още по-неясно е защо в разгара на водната криза в Перник основен говорител на правителството по темата е министърът на икономиката, а не са въпросната Петя Аврамова и министърът на водите Нено Димов, които носят пряка отговорност за състоянието на язовирите и ВиК инфаструктурата в страната. 

Този хаос в думите, реакциите и решенията на управляващите обяснява защо се стигна до жестокия воден режим в Перник. 

От утре градът и околните населени места минават в още по-строг режим на водоползване, става ясно от съобщение в профила на общината във "Фейсбук". Централната част на Перник, кв. "Тева", "Мошино", "Изток", гр. Батановци и селата Люлин, Мещица и Витановци ще са с вода само от 15:00 до 22:00 часа. Досега водоподаването им се пускаше от 14:00 до 22:00 часа.

Този път на същия режим минават и Кладница, Драгичево, Рударци и "Делта Хил", които при предишната схема се ползваха от далеч по-облекчен режим - нямаха вода само нощем, от 21:00 до 6:00 часа. Сега те също няма да имат вода от 22:00 часа до 15:00 часа.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?