Quantcast

Медия без
политическа реклама

Каракачанов: Пускат компромати, за да не изкараме мандата си

НСО е "малко излишна структура", твърди министърът на отбраната, който освен това се чувства предаден от ГЕРБ

21 Юни 2020
Илияна Кирилова

"Наближават изборите и някои политически сили или кръгове, които имат интерес правителството да не изкара мандата си, организират компромати. От начина, по който се използват тези неща, няма никакво съмнение, че става въпрос за добре организиран компромат".

Това е обяснениято на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира скандала със снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов.

"Ако събориш премиера, събаряш и правителството - обясни пред "Нова" тв Каракачанов. - Целта на активното мероприятие е да създадеш внушение. Не съм съгласен, че го има само в учебниците на КГБ. Във всеки един учебник, по който обучават, която и да е служба по света, терминът е активно мероприятие"

Според Каракачанов целта на компромата до известна степен е постигната. Вицепремиерът смята, че разследването бързо ще покаже дали снимките са автентични, защото можело и да са монтаж: "България е малка държава, нещата стават известни много бързо. Няма как да има скрито покрито, особено при такава акция".

Каракачанов обаче смята, че най-голямата заплаха за държавността в България не са копроматите, а конфликтът между институциите: "Има моменти, когато те трябва да са на принципна позиция, а не да разсъждават кой какви негативи и кой какви поражения ще понесе".

Министърът на отбраната говори и за Националната служба за охрана, която е на подчинение на президента. Както е известно, в готвените промени в закона за МВР се предвижда да бъде създадена подобна структура, която да изпълнява същите охранителни функции.

Според Каракачанов "НСО е малко излишна като структура". Той добави: "Охраната на ВИП персоните по света се извършва от специализирани структури в полицията, а не от дублираща специална служба. Аз лично не ползвам НСО. Ползвам си колите на министерството на отбраната. Карах 2 години и половина като зам.-председател на парламента, без да ползвам специална кола, специална охрана, буркани. Какъв е смисълът подобни неща да се ползват от депутати, от министри? Всяко министерство има гараж със служебни автомобили".

Каракачанов отново застъпи тезата си, че армията трябва да се модернизира, а не средствата за това да бъдат насоченикъм социално икономически мерки.

"Няма държава с развита икономика без сигурна армия, която може да изпълнява своите задължения по Конституция. Кой инвеститор ще инвестира в държава, която би била лесна плячка за всеки? А ние го виждаме, че България се намира в географски регион, в който конфликтите са отвсякъде", заяви Каракачанов.

Той сподели и разочарованието си от факта, че предложението на ВМРО за допускане сформирането на доброволчески отряди, не бе подкрепено от ГЕРБ в парламента.

"Точната дума е, че (ГЕРБ) ни предадоха. Реакцията на ДПС явно ги подплаши, че това ще предизвика някакви критики, било от посолство, било от чужбина. Не става въпрос едни хора да се съберат кой с каквото има и да тръгнат по улиците да тормозят някого. Законът е следният - там където Областната дирекция на полицията прецени, че на дадено място има засилени прояви на битова престъпност, може да създаде подобни доброволни формирования. Когато колегите ни от ГЕРБ в 12 без 5 обърнаха палачинката, това ни подразни и се почуствахме предадени", обясни Каракачанов.

Още по темата