Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кандидатът на ПП/ДБ за София категорично осъди ДС

Обещавам, ако стана кмет, да не крада от софиянци, каза още Васил Терзиев

28 Юни 2023
Илияна Димитрова
Васил Терзиев

Кандидатът на ПП/ДБ и "Спаси София" за кмет на София Васил Терзиев категорично осъди ролята на Държавна сигурност в близката история на България. Темата стана актуална, след като се изясни, че бизнесменът ще бъде противник на ГЕРБ-СДС на предстоящия местен вот. В публичното пространство бе изнесена информация, че неговият дядо, баща, чичо и братът на дядо му са били висши офицери в комунистическите тайни служби. Вчера депутатът от ГЕРБ-СДС Румен Христов нарече кандидатурата на Терзиев "тъмночервена".

"Стореното от ДС е изключително престъпление, да заличиш живота на десетки хиляди хора. Категоричен съм, че времената на ДС не бива никога да се повтарят. Това е голям грях, чиито плодове ние берем днес. Това, че имаме толкова обезверени хора. Затова не мога да приема, че днес с лека ръка хора говорят отново за Народен съд, че трябва да се разстрелват българи. Смятам, че с делата ми съм показал в какво вярвам - в свободни, можещи и мислещи хора. За себе си и за децата си не искам да живеем повече в автократичен режим", заяви Терзиев в първото си интервю след номинацията си по Нова телевизия. Той каза още, че с дядо му, който починал през 1992 г., никога не са говорили за стореното от него в ДС и че неговите родители са го възпитали да спазва ценности, за което им е благодарен.         

 При представянето си и вчера, и днес, Терзиев поясни, че основният фокус на неговата дейност като кмет ще бъде образованието, като целта му ще е училищата да се превърнат в централни точки за кварталите. "Много е важно децата ни да прекарват времето си в хубава среда, не само в самите училища, но и около тях. Ако има едно много добре уредено място в квартала, това трябва да е училището. До него трябва да стига хубава улица с тротоари, около него да има градинки, където и майките да се чувстват добре. В момента в София хубави училища са 90-то и 95-то, където директорите са положили много усилия. Добрите примери трябва да се мултиплицират", посочи Терзиев.   

Като основни проблеми в София десният кандидат посочи намаляването на зелените пространства и презастрояването в кварталите, мръсния въздух, липсата на паркоместа и на места в детските градини. "Нужни са повече монтажни паркинги и промени в зонирането. Не искаме да спрем строителството, но искаме да се строи интелигентно и по начин, по който не се нарушава качеството на живот на хората в района", поясни Терзиев.

"Трудно ми е да приема, че може да се построят 15 доста големи сгради на една улица за една година и не можем да построим 50 детски градини в цяла София за 4 г., които струват стотина милиона. Не мога да го приема. За 1 г. проблемът с местата в детските градини не може да се реши, но може за 4 г.", коментира той.   

Терзиев призна, че е можел да бъде издигнат за кандидат за кмет на София от "Демократична България" още на предишните избори преди 4 г., но тогава е отказал, тъй е като е и имал други цели. "Имаше отворен разговор и за миналите избори, но тогава бях на съвсем друга вълна. Предложението беше от "Демократична България". Предлагали са ми да бъде и министър за нещата, от които разбирам - икономика, иновации. Не съм приел, защото не съм смятал, че мога да бъде толкова полезен, колкото в дадения момент. Сега имаше нужда да намерим път да обединим всички тези формации", поясни той. 

Терзиев, който през 2014 г. продаде IT компанията си "Телерик" на американската Progress за 262,5 млн. долара, отказа да посочи с колко пари разполага, но обеща, че ако стане кмет, няма да краде от софиянци. "Няма да изляза по-богат от дейността ми в общината. Ще служа честно и достойно. От един момент нататък парите нямат значение. Ако сега се чувствам богат, то е с приятелите и съмишлениците, които имам", завърши претендентът за нов кмет на София. 

Още по темата