Quantcast

Медия без
политическа реклама

Камери ще наказват автоматично всяко минаване на червено в София

Започва монтирането на устройствата, като първите 14 ще бъдат на "Петте кьошета"

13 Юли 2023
Скрийншот видео Нова тв

Камери на полицията в София вече автоматично ще засичат и изпращат известия до КАТ за всяко преминаване на червен светофар. Това обяви Николай Крушарски, началник на столичната Пътна полиция пред Нова тв.

Започва монтирането на първите 14 нови камери, които ще бъдат поставени на кръстовището „Петте кьошета" и ще отчитат автоматично всяко нарушение.  Устройствата ще обхванат петте булеварда. Тече и процедура, която да обхване и 35 точки на Околовръстното шосе в София.

Санкциите ще се налагат след засичане на регистрационния номер. Досега те се налагаха на ръка – служител на видеоконтрола трябва да видим нарушението, а след това да го изпрати на "Пътна полиция". Новите камери обаче ще показват и изпращат това автоматично. При тях на екрана светват цветни ленти - зелена, жълта и червена. Ако коли влизат в кръстовището при забранен сигнал на светофара, полето на нарушението се оцветява в червено и камерата автоматично изпраща данните за налагане на санкция.  

„Преминаването на червен сигнал е едно от нарушенията на Закона за движението по пътищата, вследствие на което биха настъпили тежки пътни инциденти в централна градска част. Глобяването към момента е по общия ред на Закона за административните нарушения и наказания, като законодателят предвижда санкции от 100 лева и отнемане на 10 контролни точки от нарушителя", заяви комисар Николай Крушарски.

Той обясни и как ще се процедира с новите камери: "Информацията пристига при нас в пътна полиция, установяваме собственника на автомобила,съответно го призоваваме при нас, за да му бъде съставен акт за административно нарушение и да му бъде издадено наказателно постановление".

 

Още по темата