Quantcast
Кацаров даде Борисов на прокурор заради ваксините | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кацаров даде Борисов на прокурор заради ваксините

От няколко дни "Сега" настоятелно пита прокуратурата заела ли се е с бившия премиер, но отговор няма
Обновена
14 619
 БГНЕС
Стойчо Кацаров

Здравният министър Стойчо Кацаров сезира Софийската градска прокуратура за изявлението на Бойко Борисов, че на населението се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Лидерът на ГЕРБ направи изказването на 24 октомври. А именно: "Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - "Пфайзер"  - до 30 септември им е срокът на годност".

Новината съобщи здравното министерство. В сигнала до градския прокурор Илияна Кирилова Кацаров обяснява, че думите на Борисов са фалшиви новини. И представляват деяние с висока обществена опасност, тъй като са направени в разгара на епидемична вълна, а автор им е бивш премиер и настоящ партиен лидер - всичко това може да повлияе на доста хора, отказвайки ги да се ваксинират или да събуди тревога в тях. Кацаров смята също, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност. "В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност", заявява Кацаров.

Изказване в подобен дух Борисов направи и вчера. Въпреки че гражданско сдружение БОЕЦ подаде сигнал за всяване на паника срещу Борисов още в предишните дни, прокуратурата така и не бе отговорила образувала ли е досъдебно производство или проверка. Във вторник "Сега" зададе въпросите си на пресаташето на Софийската районна прокуратура, която би трябвало да е компетентна по казуса. Отговор не последва. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева също не вдига телефона си вече трети ден. Въпреки опитите ни, отговори няма и днес. Така държавното обвинение отново демонстрира двоен стандарт, тъй като за същото престъпление преди година бяха привлечени към наказателна отговорност здравни експерти, политици и обикновени граждани, дръзнали да изразят мнение за пандемията и критика към бившата власт. Емблематичен случай за това е казусът на шефката на фармацевтичния съюз Асена Сербезова.

 

ГЕРБ: ВИНОВНИКЪТ Е КАЦАРОВ

Съвсем скоро след  новината за действието на Кацаров, ГЕРБ излезе с позиция. В нея самият министър бе посочен за виновник. "Всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна. Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойчо Кацаров. Същият е виновен и за провалената ваксинационна кампания до момента, заради която ваксините отлежават във фризерите, а България остава на последно място по ваксинация в ЕС. Именно Бойко Борисов и ГЕРБ сме политическата сила, която най-много е агитирала за необходимостта от ваксинация", декларира партията.

 

ИЗТЕКЛИТЕ ВАКСИНИ - БРАКУВАНИ

По темата се включи и директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. На фейсбук страницата на здравното министерство той заяви, че всички ваксини, които се поставят у нас, са в срок на годност, който е одобрен спрямо разрешението за употреба на съответния продукт. "Ваксините с изтекъл срок на годност вече са бракувани, предстои в следващите месеци да бъдат унищожени. Хората не трябва да имат притеснение. До момента са доставени близо 7 млн. дози от четирите разрешени за употреба в ЕС ваксини срещу COVID-19. От еднодозовата ваксина на Janssen има доставени над 600 000 дози. В четвъртък очакваме доставка от 170 000 дози, на 4 ноември - допълнително 182 000", заяви Кирилов. И добави: "От ваксината на Pfizer/BioNTech има над 2 млн. дози. Кратката характеристика на ваксината на Pfizer/BioNTech е актуализирана, така че поставянето на бустерна доза е в съответствие с официалната продуктова информация. До края на седмицата очакваме и за ваксината на Moderna това да се случи".

Още

Румъния се откъсва от България в борбата с корупцията

27.09.2022

2429
Съдът оправда бивша шефка във ВМА по дело за над 7 млн. лева

26.09.2022

4237
Борисов отказа покана за дебат с Промяната

25.09.2022

3605