Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кабинка на Симеоновския лифт се е заплела в електрически кабел

Няма пострадали при инцидента

24 Дек. 2022Обновена
Булфото архив
Инцидентът е станал при техническо изпитание на съоръжението при пълно натоварване на кабинката, но без хора вътре

Опасен инцидент се е случил на Симеоновския лифт на Витоша. Зрител е сигнализирал БНТ, че докато вчера е преминавал с автомобила си под съоръжението, една от кабинките се е заплела в електрически кабел, който преминава край трасето на лифта. Няма пострадали при инцидента.

Вчера в 12:35 кабинка на лифта за "Алеко" се е отклонила рязко и се е заплела в намиращ са наблизо електропровод, буквално на метри от преминаващите под нея автомобили по Симеоновско шосе. "Минавах с колата и видях случващото се. Кабината още се въртеше. Мисля, че след около 3 - 4 минути спряха кабината, след като разбраха какво се случва. Мисля, че лифтът се беше откачил от въжето. Една от кабините се беше закачила за кабелите и се уплаших и реших да се обадя. Не съм сигурен дали е имало хора вътре", разказва очевидец.

От "Витоша ски", които стопанисват съоръжението, са съобщили, че инцидентът е станал при провеждане на техническо изпитание от Агенцията по метеорология с пълно натоварване на кабинката, но без хора вътре. Причината, според тях, е неправилно поставен електропровод. "При симулативно натоварване на кабинките с пълен капацитет една от тях е закачила намиращ се в сервитута на съоръжението кабел със средно напрежение. Неговото поставяне по този начин е в нарушение на нормативните документи и поставя в риск живота и здравето на хората, които биха използвали лифта през идващия зимен сезон", казват оттам.

От дружеството са сезирали всички компетентни институции за неправилно поставения кабел и настояват да се направи проверка на цялото трасе за предотвратяването на бъдещи инциденти.

По-късно, от Държавна агенция по метрология и технически надзор са установили приплъзване на хващача на кабинката. След извършения технически преглед, служителите на Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" са дали предписания да се представи документ за визуален контрол и магнитно-индукционен контрол на транспортното въже, да се възстанови нормалната работа на електромотор номер 1 и да се изчисти от препятствия зоната за безопасна експлоатация на въжената линия.

"Съоръжението е годно за безопасна експлоатация след изпълнение на посочените предписания", посочват от ДАМТН.

Още по темата