Медия без
политическа реклама

Кабинетът се разбърза с мегасделката за батериите

Договорът трябва да бъде подписан още тази година

22 Март 2022
БГНЕС

Правителството си е поставило много амбициозни срокове за стартирането на мегапроекта за закупуване на батерии, които да съхраняват електроенергия във времена на излишъци и да покриват нуждите в ситуации на пикове. Кабинетът планира договорът за доставка на батериите да бъде сключен още тази година, макар че първите мощности ще започнат да се инсталират едва през 2024 г. До края на юни 2022 г. трябва да е създадена и проектна компания под шапката на министерство на енергетиката, която ще обявява обществените поръчки и ще купува батериите.

Това става ясно от публикувания проектен фиш към преработения от новото правителство национален план за възстановяване и устойчивост. Самият план продължава да не е публичен, но след критики, включително и от страна на коалиционните партньори, правителството публикува новите проекти, които е разработило за плана.

Проектът за батериите, който предвижда създаване на заряден капацитет от 6000 Mwh, е на стойност 1 562 815 420 лв. Идеята е батериите да бъдат разпределени равномерно на територията на страната до съществуващи и тепърва изграждащи се ВЕИ-та. ВЕИ-тата ще ползват батериите под наем, като така ще получат възможност да управляват по-гъвкаво произвежданата енергия. За да се стимулира това участие, ще има отделна схема за подкрепа, насочена към включването на нови мощности от ВЕИ-та в мрежата с изрично изискване за осигуряване на минимум 30% капацитет за съхранение на енергията. Ще се подкрепя финансово именно частта, свързана с осигуряване на батериите за съхранение на енергия, като безъзмездното финансиране ще е за 342 млн. евро, а частното съфинансиране – 684 млн. евро.

Правителството обещава до края на юни да е готово с всички законови промени, които да позволят изграждането и присъединяването на батериите към електропреносната мрежа. От информацията за проекта става ясно, че почти всички разходи ще отидат за закупуването на батериите – 99% от средствата, 1% ще са необходими за проучвания, такси, присъединяване на батериите. Не е ясно как ще бъдат спазени тези срокове след поредното отлагане на оценката на плана от Брюксел. България очакваше да получи зелена светлина за документа до 15 март, но заради уточнения по него срокът се отложи за четвърти пореден път с един месец - до 15 април. 

Както „Сега“ писа, проектът за метабатериите предизвика сериозни критики. Досега Асен Василев уверяваше, че той е ключов за националната сигурност, защото България не е зависима за този ресурс, а батериите ще се произвеждат в България. Това твърдение предизвика скандал, защото законът за обществените поръчки забранява залагане на дискриминационни условия при такива сделки и няма как да се гарантира, че български производител ще е победител в процедурата. Асен Василев първо декларира, че е готов да плати 250 млн. лв. санкция за подобно нарушение, а после все пак обясни, че документацията ще се пише от Европейската банка за възстановяване и развитие и няма да съдържа никакви ограничителни условия. Батериите пораждат и критики заради относително краткия живот на инвестицията, които обаче се отхвърлят от властта с аргумента, че те ще могат да се презареждат 10-15 години. Идеята за изграждане на подобна мрежа у нас се свързва с предприемача Димитър Енчев - партньор в инвестиционния фонд PostScriptum и съосновател на CWP Global, компания, занимаваща се с ВЕИ и с мащабни водородни проекти. В свой анализ през 2020 г. Енчев разясни какви предимство може да има държава, развила такава мрежа. 

 

Повече по темата: 

Шумно рекламираното пренаписване на Националния  план за възстановяване и устойчивост се очертава като фиаско. Противно на уверенията на премиера Кирил Петков България още не е предала в Брюксел окончателен вариант на документа, по който очаква 12,9 млрд. лв.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

батерии, план, Асен Василев

Още по темата