Медия без
политическа реклама

Кабинетът поиска от президента да уволни шефа на НСО

Основният повод е, че Емил Тонев е предал по спешност записите от охранителните камери в МС на прокуратурата

06 Апр. 2022Обновена
ген. Емил Тонев
ген. Емил Тонев

Министерският съвет направи предложение до президента Румен Радев да освободи от длъжност началника на Национална служба за охрана (НСО) на основание тежко нарушение и системно неизпълнение на служебни задължения. Това съобщи говорителят на кабинета "Петков" Лена Бориславова след днешното заседание на правителството.

В мотивите тя изтъкна действията на ген. Емил Тонев във връзка с няколко обстоятелства. Едното е "предаването на видеоматериали от служебните входове на МС, което се извършва при нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на МС". "В сградата на МС се намира контактна точка, чрез която може да се подават сигнали за престъпления директно на европейската прокуратура. С предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността на подателите на сигнали и се застрашават техните права", каза Бориславова.

Пред bTV ген. Тонев отвърна, че по закон е длъжен да отговори на прокуратурата и да ѝ предостави материалите, които е изискала писмено.

"На оперативно заседание е обсъдено още разминаване в поведението на НСО със скорострелно предоставяне с гриф "Спешно" на видеоматериали от служебните входове на МС, съпоставено със забавено и липсващо предоставяне на съдействие по време на протестите по-миналото лято, когато беше изключително важно тези видеозаписи да бъдат предоставени на разследващите органи, за да може да бъдат направени пълни разследвания на насилието над протестиращи граждани", заяви Лена Бориславова. Става въпрос за бързото предаване на видеозаписите с упражнено насилие над протестиращи през край сградата на Министерския съвет, които бяха поискани от Софийската градска прокуратура. 

В отговор на това обвинение ген. Тонев посочи, че по това време не е бил началник на службата. Той бе назначен на поста през август 2020 г. 

"Споменатите записи от камери за видеонаблюдение, на които са заснети кадри с действия на служители на реда спрямо протестиращи граждани при колоните на сградата на Министерския съвет, са изискани от Столичната дирекция на МВР на 16 юли 2020 г. във връзка с извършвана вътрешна проверка. Изисканите видеозаписи са предоставени още същия ден", обяви НСО в специална позиция.

Правителството е предоставило на президента и сигнали за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна на НСО, уточни още Бориславова.

По закон началникът на Националната служба за охрана се назначава от президента след съгласуване с Министерския съвет. Мандатът му е 5 години, като има право и на втори. Предсрочно пълномощията на шефа на НСО се прекратяват от президента при: оставка, навършване на пределната възраст, фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца, при конфликт на интереси и т.н. 

Софийската градска прокуратура иска в "спешен порядък" НСО да й предостави записи от камерите за видеонаблюдение, покриващи всички входове на сградата на Министерския съвет. Това се вижда от писмото на прокурор Марина Ненкова до НСО, с което "Сега" разполага.
Скандалът с полицейското насилие по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. беше старателно избягван цяла година както от МВР, докато ГЕРБ беше на власт, така и от прокуратурата.
Транспортният министър Николай Събев е поискал оставката на началника на Националната служба за охрана Емил Тонев. Това обяви самият Събев в личния си Фейсбук профил.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата