Медия без
политическа реклама

Измамници плъзнаха, възползвайки се от кризата

Мошеници искат пари, като се представят за лекари и държавни служители

17 Март 2020Обновена
Илияна Кирилова

Ден, след като от прокуратурата и МВР призоваха гражданите да подават сигнали за спекула на стоки от първа необходимост и други нарушения в условията на извънредно положение заради коронавируса, хора в социалните мрежи алармираха за нов вид телефонна измама. Мошениците се представят за служители в Агенцията по вписванията. "Настоятелно и нагло поискаха да им заплатя 96 лева за поддръжка в регистъра на юридически лица с нестопанска цел. Щели да ми изпратят по куриер фактурата", разказва бившият депутат Гроздан Караджов във Фейсбук.

"Не се поддавайте на подобни манипулации и не приемайте в периода на карантината никакви искания от каквито и да е държавни и общински институции.
Добре е и държавата официално да обяви, че няма да търси никакви средства от гражданите в периода на извънредното положение. В противен случай, както виждате и в горния случай, се отварят вратите за мародерство", предупреждава още той.

По-късно от Агенция по вписванията информираха, че институцията не събира такси, чрез обаждане по телефона. "Такси към обслужваните от Агенцията регистри – ТРРЮЛНЦ, Булстат, РИОС и Имотен регистър се дължат само при заявяване от страна клиента на конкретна услуга – по електронен път или на гише.  Молим всички граждани да бъдат особено внимателни към всякакъв вид опити за манипулации и да алармират Агенция по вписванията", пише в съобщението на ведомството.

След срещата на Иван Гешев с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, главният прокурор обясни, че един от съществените рискове в ситуация на извънредно положение са именно телефонните измами. От областната дирекция на МВР в Пловдив разпространиха препоръки, които да ни предпазят от мошениците.

Измамникът обикновено се представя за лекар, който твърди, че е ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение. Другата схема била да се плащат пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини и отвари за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски и ръкавици. Срещат се и случаи, при които телефонните измамници „капаро“ за закупуване на лекарства и ваксини срещу коронавирус на изгодни цени.

"Не се доверявайте на обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено, ако ви искат пари за лечение на коронавирус", предупреждават от МВР.

Освен това от полицията съветват да бъдем бдителни по отношение на хранителните продукти, които пазаруваме. Трябва да обръщаме внимание на обявените цени по стелажите на търговските обекти и стойността им при заплащането на каса. "Не се предоверявайте на обяви в интернет сайтове, предлагащи хранителни продукти и стоки от първа необходимост от неизвестни източници, както и не пазарувайте от импровизирани пазари.
Бъдете бдителни при теглене и разплащане с електронни платежни инструменти, с оглед неправомерно придобиване на данни от тях", препоръчват от МВР.

От прокуратурата пък съобщиха, че са извършили внезапна проверка на Гранично контролно - пропусквателен пункт Калотина. Тя установила, че започва изграждане на термокамера за измерване на температурата на всички влизащи на територията на България.

НАЗДРАВЕ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА

Бургаски полицаи са задържали днес собственик на заведение, работещо въпреки забраната, съощи директорът на ОД на МВР-Бургас ст. комисар Радослав Сотиров, цитиран от Burgas24.bg. Той не уточни колко клиенти е имало в заведението. Собствениците са създали организация за избягване на проверките – служители на обекта са следели за пристигането на полицията, за да заключат вратите преди тях. Шефът на полицията сподели и че се получават множество сигнали за нарушаване на  мерките за изолация и карантинния период в Бургас.

КОНТРАБАНДА НА МАСКИ

26 250 броя медицински маски и 17 280 опаковки с антибактериален гел са задържани на Капитан Андреево при проверка на автобус  с пътници, влизащ в страната от Турция, съобщиха от Агенция Митници. Контрабандно пренасяните стоки са собственост на един от пътниците в автобуса - румънски гражданин, на когото е съставен акт за административно нарушение.

В края на миналата седмица митнически служители задържаха над 257 000 контрабандни медицински маски, 150 защитни облекла и 165 литра дезинфекционен разтвор при проверки на ГКПП Капитан Андреево, Малко Търново и Дунав мост при Видин.

ПРОКУРАТУРА

Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за неспазване на задължителната карантина от страна на мъж, завърнал се от Италия. Установено било, че на 16 срещу 17 март 2020 г. 49-годишният Мартин М. нарушил предписаните от РЗИ – Варна, мерки за изолиране след завръщането му. 

49-годишният мъж пристигнал на 7 март на летище Варна. Той попълнил формуляр, в който вписал данни за него и съпругата му.  Уточнил, че няма личен лекар и посочил, че ще бъде на домашния си адрес, след като бил уведомен за задължителната изолация за срок от 14 дни. 

Вчера служители на Първо РУ на МВР във Варна посетили адреса според указанията на кризисния щаб. Мартин М. не бил намерен там. Проведен бил телефонен разговор с него, по време на който мъжът обяснил, че до минути ще бъде на адреса си. Пред служителите на реда заявил, че е ходил по работа при адвоката си. Предупреден бил да спазва стриктно карантинния срок от 14 дни. На последвалата днес нова проверка на адреса Мартин М. отново не бил открит. Отсъствието си от адреса обяснил, че е водил сина си на уроци. 

Междувременно главният прокурор Иван Гешев нареди Върховната административна прокуратура да изиска информация от МЗ и МВР - как се осъществява контрол за недопускане на посещение и събиране на повече от двама възрастни на обществени места.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата