Медия без
политическа реклама

Издирван от САЩ руски хакер e задържан в Банско

34-годишният мъж е търсен от ФБР по обвинителен акт, внесен в американски съд

13 Юни 2022
saudebusiness.com/

Издирван от САЩ, ФБР и Интерпол руски хакер е задържан в Банско. Той е оставен в арест, докато пристигнат официално и документите по искането за неговата екстрадиция.

Държавният департамент на САЩ дава 10 милиона долара награда за информация за 6 човека от руското военно разузнаване, известно още като ГРУ.

В понеделник Благоевградският окръжен съд взе мярка за процесуална принуда “временно задържане” за срок до 60 дни спрямо Д. Е. 34-годишният руски гражданин е издирван от САЩ с цел наказателно преследване по внесен срещу него обвинителен акт за извършени компютърни престъпления на територията на Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Калифорния.

В съвременната война технологиите често вземат превес над обикновения автомат. Докато конвенционалните оръжия отнемат човешки животи на фронтовата линия, хакерските инструменти се използват за дестабилизиране на цели държави.

Хакерът е арестуван още в петък след операция на ГДБОП. Той е задържан в коуъркинг пространство - място за съвместна работа, в които се събират хора от свободни професии, малки фирми или т.нар. дигитални номади.

Верига хипермаркети в Швеция беше принудена да затвори всичките си 800 магазина заради проблеми с касовите апарати, предава БНТ.  Причината се оказа мащабна хакерска атака срещу международната софтуерна компания "Касея".

Определението на Окръжен съд Благоевград за временното задържане на руския гражданин може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд- гр. София в тридневен срок, като в случай на жалба или протест, делото е насрочено за 21 юни т.г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата