Медия без
политическа реклама

Ивайло Мирчев: Дали президентът не е зависим от "ЛУКойл"?

"ЛУКойл Нефтохим" заплаши със съдебни дела за накърнена репутация

20 Юли 2023Обновена
Ивайло Мирчев
БГНЕС
Ивайло Мирчев

Остри критики към президента Румен Радев отправи в ефира на Нова тв депутатът от ДБ Ивайло Мирчев по повод намеренията на мнозинството в НС да прекрати концесионния договор за пристанищен терминал Росенец. Според Мирчев президентът проявява загриженост към чисто корпоративен интерес на една руска компания. Мирчев обвини държавния глава и че е излъгал относно действията на служебния кабинет за удължаване на концесионния договор. 

"Силно притеснен съм дали там няма някаква зависимост. Загрижеността в никакъв случай не е за пазара на горивата", коментира Мирчев по повод изразените от президента опасения около намерението за предсрочно прекратяване на концесионния договор. Пред медиите Радев обясни, че непосредсвено зад терминала има тилова база, собственост на "ЛУКойл" и попита как това ще повлияе на преминаването на терминала под български контрол. 

"Няма никакъв проблем това да стане. Концесионният договор за пристанищния терминал е от 2011 г., като преди това "ЛУКойл" е работила дълго време без такъв", обясни Мирчев. Според него е недопустимо в такъв обект да няма възможност за контрол от страна на държавата. Мирчев припомни за битката на агенция "Митници" от времето на Ваньо Танов да разбере какъв точно технически контрол е въведен на пристанището. 

Президентът съвсем откровено излъга, твърдейки, че служебното правителство не е удължавало концесията. България трябваше да прекрати концесията след началото на войната. Вместо да я прекрати, служебното правителство я удължи със срока, който първоначално е даден през 2011 г.", каза Мирчев. По темата удължаване Радев изтъкна, че от самото подписване на договора - 2011 г., срокът на концесията е 35 години и служебното правителство не е удължавало този срок, от който остават да текат 24 години, а е позволило работата да продължи на фона на недостиг на горива. 

Съществуват реални рискове прекратяването на концесионния договор да доведе до предяваване на искания за обзещетение, работи сериозен екип юристи, за да избегнем този риск, коментира още Мирчев. По повод напредварата между партиите кой пръв е предложил прекратяване на концесионния договор Мирчев заяви, че решението сега е общо, но първо предложението е направено от ДБ, подето е от ДПС и прокарано в началото на 2023 г. преди разпускането на парламента, но решението е изисквало нотификация до ЕК. 

На въпрос на водещия чия е Камчия - почивната база край Варна, собственост на кметското на Москва, Мирчев отговори : "Българска. Ще бъде. Скоро". Не се разбра какво точно означава това. 

АТАКА

"Радев вече трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на станалия вече традиция брифинг на герберския вожд в кулоарите на парламента. Повод за изказването му бяха изнесените от президента Румен Радев вчера данни, че концесията на пристанище "Росенец" е удължена по времето на правителство на ГЕРБ.

Борисов продължи с атаката към президента: "Винаги съм твърдял, че ролята на президента в България е като обединяваща институция. Той вече трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство. На него си му хареса две години и половина еднолично да управлява", каза лидерът на ГЕРБ. 

ИГРА НА НЕРВИ

Словесните атаки към президента Румен Радев не секнаха през деня. Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов заяви, че щом президентът "се дразни, че има редовно правителство", което следва прироитетите, се убеждава, че кабинетът е "на прав път". "Това управление служи на приоритетите, заложени в него и щом президентът реагира нервно, то сме на прав път. Господин Радев избра да застане в най-ретроградните позиции и бих казал, че заплашва националната сигурност. Русия работи за това в региона да настане хаос, да възцари правото на силния, а не на международния ред. Той се държи като човек в кампания, вместо да се държи като обединител на нацията. Това е очевидното поведение на човек, който търси начин да разшири своето влияние и се опитва да влезе на политическия терен", каза още Иванов.

Вчера в изявление държавният глава заяви, че  Христо Иванов прави всичко, за да "забравим подлостта, с която той е измамил своите избиратели и е предал своите ценности".  И допълни, че съпредседателят на ПП-ДБ е изваял целия си политически опит като "борец срещу мафията, която той нарече "Борисов", и срещу задкулисието, което той нарече "Пеевски", а в момента той не просто се прегърна с тях, той им слугува". Радев заяви, че промените, които е направило редовното правителство за осем месеца, са "с 30% по-скъпа газ от руски посредници, не задействаха процеса "Александруполис - Бургас", не преместиха регистрацията на "ЛУКойл", не е написаха нито един закон по ПВУ".

СЪДЕБНИ ПРЕТЕНЦИИ

Междувременно в позиция до медиите от "ЛУКойл Нефтохим" обявиха, че ще потърси правата си в съда за накърнена репутация. Дружеството е категорично, че отправените към него обвинения за контрабанда на горива и други нарушения на пристанищен терминал Росенец. "Движението на енергийни продукти, тяхното съхранение и преработка са обект на строго регулиране по националното законодателство, европейското и
международно право. Контролът, осъществяван от държавата, е ежедневен - от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти. Цялото отчитане на входящите и изходящите нефт и нефтопродукти на всички етапи се извършва чрез автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в реално време предават данни директно на митническите власти. В съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове от декември 2020 г. е инсталирано постоянно видеонаблюдение, съгласувано и прието от митническите органи", се казва в становището на компанията. Оттам изтъкват, че изпълняват стриктно концесионния договор и не виждат основания за разтрогването му. От фирмата отхвърлят и всякакви обвинения в политическа обвързаност. 

РЕАКЦИЯ

След изявлението на "ЛУКойл Нефтохим", че ще си потърси правата в съда Ивайло Мирчев реагира остро с публикация във "Фейсбук", като съветва компанията "да си припомни времената, когато:

- Изтекоха милиарди от спестени данъци в рафинерията;

- Държавата бе опънала политически, икономически, дори технологичен чадър над тях;

- Бе невъзможно български митничари да направят проверка на танкер с петрол и не бяха допускани от руската охрана;

- С руски капитали бяха финансирани политически проекти в България;

- Ген. Ваньо Танов опитваше да сложи измервателни уреди, за да си плащат поне част от данъците;

- Бяха тотален монополист на пазара и убиваха всякаква конкуренция;

- Бяха подчинили КЗК, образувайки картел на пазара, което водеше до високи цени на горивата, въпреки че имаме най-ниския акциз в ЕС;

- Принуждаваха български министри да им козируват на пресконференции и да изпълняват всичките им искания;

- Не плащаха данъци в България, а печалбите изтичаха през офшорки и швейцарски компании;

- Управляващите променяха наредби в полза на Лукойл (2012 г.);

- Лукойл не изпълняваше решения на съда, нанасяйки огромни щети на бюджета."

"Наглостта на руската компания е ненадмината. Арогантното отношение към държавата и институциите ни няма да бъде толерирана. И ако някой си мисли, че ще прави бизнес в ЕС по руски правила се е объркал. А най-лошо е, ако някой в Лукойл вярва, че в България на власт все още е путинското прокси Румен Радев и ще продължава да ги обслужва", завършва Мирчев.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ивайло Мирчев, ЛУКойл

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?